Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Po postawieniu debiana testing ( miałem pod ręką pena z taką wersją ) . Zacząłem konfigurację pod siebie od :
edytowaniu sources.list poprzez mousepad'a i uraczył mnie taki widok
Failed to initialize xfconfroot@E6230:/home/piotrek#
Specyfikacja mojego lapka :
Dell Latitude E6230 .OS Debian 5.3.9-3 unstable/sid
Specyfikacja :
RAM : 2x 2GB 1066MHz
CPU - Intel Core i5 3320M
HDD - Seagate ST2000LM007 2 TB
WiFi - Intel® Dual Band Wireless-AC 7260
LAN - Intel® 82579LM Gigabit Network Connection
2x USB 3.0
1xUSB 2.0 | Combo eSATA
1x HDMI
Pierwszy raz spotykam taki błąd - a miałem juz nie raz debiana na pokładzie .
Ostatnio edytowany przez piotrek1993 (2019-12-08 13:11:57)
Mousepad na koncie uzytkownika odpala prawidłowo?
Właśnie dziwi mnie to ,że działa na dodaniu uprawnien dla użytkownika a na roocie nie działa wogle . Nie wiem co jest przyczyną ...
Spróbuj najpierw na koncie użyszkodnika dać:
xhost si:localuser:root
a dopiero potem odpalać mousepada na roocie przez terminal.
Bo taka jest polityka debiana. Nie pozwala domyślnie odpalać programów graficznych jako root.
Najlepiej jako edytora do plików konfiguracyjnych używać nano.
nano /etc/apt/sources.list
Bo taka jest polityka debiana. Nie pozwala domyślnie odpalać programów graficznych jako root.
Nie Debiana tylko Xorga i Xwaylanda, w Gentoo, Archu i chyba wszystkich innych systemach GNU Linux jest tak samo.
Xorg domyślnie ma zamknięty dostęp sieciowy i nie wpuszcza innych użytkowników systemowych przez socket.
Można ten dostęp dla jakiegoś hosta albo użytkownika systemowego otworzyć poleceniem xhost.
Sznurek:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Running_GUI_applications_as_root
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-12-08 14:00:44)
Dzięki wielkie za rozwiązanie :) / Temat uznam że jest zamknięty ... Nie sądziłem ,że tak szybko się rozwiąże : )
do prostej edycji konfigów z roota i nie tylko nano jest wystarczające, po co Ci okno do tego?
btw. w 4x masz zintegrowane podświetlanie składni i nawet nie trzeba kombinować, wszystko ładnie w kolorze :)
Ostatnio edytowany przez hi (2019-12-10 21:07:25)
Strony: 1