Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
W celach naukowych na Hetzner.de mam postawiony cloud server. Tam zainstalowane PHP, mySQL itd. Działa na nim prosta strona (dla moich potrzeb a nie żaden ambitny projekt). Na stronie korzystam z curl, który dotychczas łączył się ze wszystkimi hostami. Nie chce się tylko połączyć z nbp.pl (a potem odkryłem kilka innych nieosiągalnych). Pojawia się komunikat jak w temacie (could not resolve host).
Mam więc sytuację, w której kilka hostów jest rozpoznawanych a inne nie. Kiedy w resolve.conf dopiszę na początku DNS google (8.8.8.8) wszystko działa. Niestety plik ten jest ciągle nadpisywany.
Ustaliłem w pomocy Hetzner'a żeby zastosować się do tego: https://wiki.hetzner.de/index.php/Cloud_IP_static/en i ustawić statyczne IP.
Pytanie grzmi: czy muszę ustawić statyczne IP czy można tylko zmienić same DNSy?
Z taką znajomością sie4ci chcesz się za VPSy brać?
Jaki klient DHCP ustawia adresy na tym Cloudzie?
Pokaż /etc/resolv.conf
po restarcie systemu.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-11-22 03:19:30)
Jak człowiek chce się nauczyć to kiedyś musi zacząć i od czegoś zacząć. Nie postawiłem tam bankowości internetowej ani CRMu z danymi klientów.
W resolve.conf mam tylko to:
nameserver 213.133.98.98
nameserver 213.133.99.99
nameserver 213.133.100.100
Tu masz opis konfiguracji sieci w systemd-networkd:
https://wiki.archlinux.org/index.php/Systemd-networ … _DHCP_network
To prawdopodobnie to dziadostwo ustawia sieć w tym Debianie na Twoim serwerze.
A tu konfigurację stałych DNS przy DHCP w systemd:
https://unix.stackexchange.com/questions/442598/how … -dns-server-f
Pozdro
EDIT:
Poza tym to trochę śmieszne, że hetzner ma zjebaną konfigurację DNS:
Widocznie z Syrii przyszli nie Ci administratorzy, co trzeba. :P
Dowód rzeczowy:
dig nbp.pl @213.133.98.98 ; <<>> DiG 9.14.7 <<>> nbp.pl @213.133.98.98 ;; global options: +cmd ;; Got answer: ;; ->>HEADER<<- opcode: QUERY, status: REFUSED, id: 43855 ;; flags: qr rd ad; QUERY: 0, ANSWER: 0, AUTHORITY: 0, ADDITIONAL: 0 ;; WARNING: recursion requested but not available ;; Query time: 44 msec ;; SERVER: 213.133.98.98#53(213.133.98.98) ;; WHEN: pią lis 22 12:05:23 CET 2019 ;; MSG SIZE rcvd: 12
xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-11-22 12:08:21)
Dziękuję za rady.
Na razie znalazłem /etc/dhcp/dhclient.conf i tam odkomentowałem i wstawiłem adresy serwerów z cloudflare i google:
prepend domain-name-servers 1.1.1.1, 8.8.8.8;
Na razie śmiga
To masz szczęście, że tam jest stary Debian z dhclientem na pokładzie.
Ostatnio ustawienia sieci przenoszą do Systemd i mają tym się zajmować usługi systemd-networkd i systemd-resolved.
Te mają zupełnie inną konfigurację.
Inna sprawa, że dziwny jest ten Twój dhclient, bo ten zazwyczaj zaznacza w /etc/resolv.conf swoje istnienie komentarzem podobnym do tego:
# Generated by dhclient ...
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-11-24 06:52:50)
Jacekalex napisał(-a):
Inna sprawa, że dziwny jest ten Twój dhclient, bo ten zazwyczaj zaznacza w /etc/resolv.conf swoje istnienie komentarzem podobnym do tego:
Kod:
Wcale że nie :P
Może słowo klucz "zazwyczaj" jest ważne.
Jacekalex napisał(-a):
To masz szczęście, że tam jest stary Debian z dhclientem na pokładzie.
Nie taki stary... 10.2
Jacekalex napisał(-a):
Kod:
Dlatego potrzebowałem pomocy :)