Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No cześć,
Jestem tu świeżynką i mam pewien problem.
Otóż nadzoruję pewien serwer który jest... super staruszkiem. Wcześniejsi admini zrobili straszny syf, nie do końca dbali o aktualizacje ani archiwizację systemu ani tego co jest na serwerze.
Pytań mam kilka, dużo błędów, dużo zabawy.
1. Czy mogę zrobić update ze Squeeze 6 na Buster 10 czy lepiej robić to po kolei wersjami(czyli z 6 na 7, z 7 na 8 itd.)?
2. Czy na Squeeze da radę mieć szyfrowanie OpenPGP? (Generalnie podczas aktualizacji na np. Jessie, krzyczy błąd gpg: no valid OpenPGP data found)
3. Co ciekawe, próbowałam zrobić na Squeeze PGP ale miałam błąd PGP: Not enough random bytes available. Please do some other work to give the OS a chance to collect more entropy Czy da radę to jakoś obejść?
Uprzedzając komentarze, tak, Googlowałam jak dzika przez dobre 4h i walczyłam z błędami, po update do chociażby WHEEZY totalnie wywalił mi się serwer że nie odpalał lsb_release i użyłam snapshota aby przywrócić serwer do stanu przed eksperymentacją.
Wszelka pomoc baaardzo mile widziana.
Ostatnio edytowany przez nastymajestic (2019-09-01 01:40:31)
nastymajestic napisał(-a):
1. Czy mogę zrobić update ze Squeeze 6 na Buster 10 czy lepiej robić to po kolei wersjami(czyli z 6 na 7, z 7 na 8 itd.)?
Zdecydowanie z wersji na wersję. Dłużej, ale być może nieco mniej problemów. Co do reszty, nie mam pojęcia.
1. Czy mogę zrobić update ze Squeeze 6 na Buster czy lepiej robić to po kolei wersjami(czyli z 6 na 7, z 7 na 8 itd.)?
https://www.debian.org/releases/stable/i386/release-notes/ch-upgrading.pl.html napisał(-a):
Direct upgrades from Debian releases older than 9 (stretch) are not supported. Please follow the instructions in the Release Notes for Debian 9 to upgrade to Debian 9 first.
Więc trzeba po kolei
2. Czy na Squeeze da radę mieć szyfrowanie OpenPGP? (Generalnie podczas aktualizacji na np. Jessie, krzyczy błąd gpg: no valid OpenPGP data found)
Ciężko nie mieć, sporo aplikacji na tym bazuje. Jeśli to jest jsqueeze to obstawiam, że klucze sa turbo stare i zostały usunięte po stronie serwerów, jeśli jeszcze istnieją.
Spróbuj https://askubuntu.com/questions/1054697/gpg-no-vali … und-in-ubuntu
3. Co ciekawe, próbowałam zrobić na Squeeze PGP ale miałam błąd PGP: Not enough random bytes available. Please do some other work to give the OS a chance to collect more entropy Czy da radę to jakoś obejść?
Serwer cierpi na brak entropii, z czasem jego działania powinno być jej więcej alr może bug w jakiekst antycznej apce?
Na desktopiee wystarczy przejechać twarzą po klawiaturze parę razy ale na serwerze spróbuj rng-tools
https://wiki.archlinux.org/index.php/Rng-tools
No i reboot by się przydał
Co do całego projektu - co tam jest uruchomione? Moze łatwiej postawić nowy serwer i zmigrowac konfig?
Urbinek mnie wyprzedził...
Zamiast rng-tools można zastosować haveged jest w backportach Squeeze.
Przyłączam się do pytania urbinka (odmienia się czy nie ;-) ) Co na tym jest, żeby marnować tyle czasu na aktualizację przez 4 wydania, a i tak pewnie trzeba będzie coś dostosować do Bustera?
Właśnie miałam pisać:
Używałam rng-tools oraz haveged. Przy rng tools właśnie jest brak entropii, haveged nie chce się zainstalować.
Zapomniałam napisać czemu nie mogę ot tak zaorać tego serwera i postawić na nowo.
Otóż,
1. serwer jest uczelni, mam dostęp do niego z VMWare przez połączenie VPN z siecią uczelni,
2. na serwerze znajduje się cały GSuite Stowarzyszenia Studentów BEST Łódź gdzie jestem adminem,
3. strona Akademickich Targów Pracy, ma ustawione DNSy więc jest mały z tym problem. Ja jestem adminem a Biuro Karier uczelni jest redaktorem tej strony i jeśli coś spartole, psy na mnie są wieszane ALE nowa strona jest w przygotowaniu więc może i wizja "zaorania i postawienia na nowo" jest bliżej, tyle że strona miała być ukończona przez firmę w marcu, mamy wrzesień :))))))
4. Strona SS BEST PŁ ale o nią się nie martwię bo to jest zwykły html gdzie jest z proxy ustawione i sobie leci
Dodatkowo jeszcze jest baza phpMyAdmin do strony ATP i BEST.
Generalnie na serwerze znajduje się nieuprzątnięty syf sprzed ponad dekady. Strona ATP jest w 3 różnych folderach, nie wiadomo co ruszyć a co nie.
Ostatnio edytowany przez nastymajestic (2019-09-01 10:28:35)
Używałam rng-tools oraz haveged. Przy rng tools właśnie jest brak entropii, haveged nie chce się zainstalować.
Alle rngd jest własnie do tworzenia entriopii. Pokaż log z dmesga czy tej aplikacji jestli jest
Generalnie na serwerze znajduje się nieuprzątnięty syf sprzed ponad dekady. Strona ATP jest w 3 różnych folderach, nie wiadomo co ruszyć a co nie.
To doskonały moment aby ten syf sprzątnać :D
Co do entriopii zobacz jeszcze to
https://www.certdepot.net/rhel7-get-started-random-number-generator/
Może vmware nie dostarcza odpowiednio rng?
Dzięki za porady, jutro po południu posprawdzam wszystko i dam znać :)
Update sytuacji.
Po rozmowie z adminami co zarządzają Centrum Komputerowym uczelni, są mi w stanie dać nową maszynę gdzie będę mogła zainstalować od nowa wszystko aka rehosting, czyli najwidoczniej wizja zaorania i reinstalacji jest bliżej niż myślałam :D Dzisiaj myślę że też będę kombinowała z tym PGP co wyżej mi doradziliście w razie czego.