Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Użytkownik
Hejka.
Przepraszam za zawracanie głowy, ale potrzebuję dość pilnie i niedrogo kupić coś co podłączę do RPi (konkretniej 2+ z OSMC na pokładzie). Macie coś sprawdzonego?

Podobno człowiek...;)

Chyba każda, która ma stery do Cupsa w formie pliku PPD.
Na openprinting szukałeś?
Ja bym najpierw sprawdził każdy HP z portem ethernet (chociaż coraz mniej ich jest).
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-08-11 19:41:15)

Użytkownik
Ech... właśnie poszukałem.
Niestety - żadna z drukarek które widzę w sklepach nie spełnia co najmniej jednego z dwóch warunków: albo nie działa z RPi (bo driver jest tylko na x86 albo w ogóle go nie ma), albo nie jest tania :( Dodatkowo połowy na openprinting nie ma.
Dlatego pytam o coś sprawdzonego...
BTW nie musi mieć Ethernetu ani WiFi, po to stoi obok RPi włączony i tak non-stop żeby drukarkę przez USB podłączyć :)

Podobno człowiek...;)

HP chodzą też na otwartych sterach PCL czy PS do Cupsa, sam tak mojego grata używałem.
Dlatego radze z portem ethernet, że wtedy drukarka musi udostępniać (i zazwyczaj to robi) protokoły druku sieciowego np IPP, przy którym w ogóle nie trzeba jakichś mega sterów, tylko wysrać bitmapę tiff i posłać ją do drukarki celem wydrukowania tejże bitmapy.
O ile ostatnio w Windows 7 nie udało mi się uruchomić sterownika IPP (Balmer chyba nie wydał stosownego pozwolenia dla konkretnego kompa :P), to RPI ma Cupsa, w którym to jest bułka z masłem.
https://en.wikipedia.org/wiki/Internet_Printing_Protocol
Paradoksalnie USB powoduje różne problemy z sterami, które wtedy musisz instalować.
Zobacz też, jakie drukarki gadają z OpenWRT, to będzie jakieś info o sterach na architekturę ARM.
https://eko.one.pl/?p=openwrt-printserwer
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-08-12 09:59:28)

Użytkownik
Akurat na tej maszynce działa CUPS, była tam podłączona taka zgrabna Kyocera tyle że się posypała i robi wszystko z wyjątkiem drukowania :(
Drukowanie z Windowsa mnie niespecjalnie interesuje.
Poza tym - ja to wszystko o czym napisałeś wiem, tyle że chcę kupić coś w sklepie, z gwarancją i innymi tego typu pierdołkami... a do tego *TANIO* (powiedzmy że 350 PLN to maksymalna cena, wolałbym taniej).

Ojciec Założyciel
Nie wiem czy się nie wygłupię - nigdy nie miałem RPi
http://foo2zjs.rkkda.com/

Użytkownik
@Bodzio - a używałeś tego na pececie?
Z czystej ciekawości pytam, bo jakoś obsługiwanych drukarek w sklepie nie widzę...

Ojciec Założyciel
Tak, jak najbardziej. I działa bez problemu. Mam HP 1018 i HP 1020

Palacz

Bodzio napisał(-a):
Tak, jak najbardziej. I działa bez problemu. Mam HP 1018 i HP 1020
Potwierdzam HP 1018 na pececie działa bo używałem.
Tam z firmware trzeba było coś kombinować ale działała bez problemu.
Tyle że to stara drukarka w sklepie pewnie się nie dostanie.

Dzban Naczelny
Ja mocno odradzam Samsung Xpress SL-M2026W, drukarka sama w sobie działa oob ale coś jest nie tak z elektroniką, bo jeśli jest włączona przez kilka godzin to szyna USB wariuje i przestaje działać komunikacja.
Pomaga jedynie prądowy restart drukarki

Ojciec Założyciel
Mam jeszcze w sekretariacie HP2015dn i też doskonale jedzie na tym przepisie i sterowniku. Na dokładkę ma wejście RJ45

Użytkownik
Kończę temat bo może się komuś przydać.
Kupiłem HP m15w. Niestety - debianowa prehistoryczna wersja hplipa nic nie wiedziała o tej drukarce, skompilowałem aktualną na laptopie, i...
Wszystko było fajnie, ale konfiguracja sieci nie wyszła: co prawda hplip-gui.(czy jak to czortostwo się zowie) bardzo grzecznie przyjął SSID i hasło, ale drukarka miała na ten temat swoje zdanie i olała konfigurację.
Po odpaleniu Windowsa i zainsrslowaniu programu do obsługi drukarki (ok 2.5 godziny) kliknąłem w ustawienia sieci, drukarka grzecznie się połączyła z siecią i teraz działa z Debiana, Ubuntu i RPi.
Ergo: drukarka jest OK, hplip jest skopany, jeśli chcesz to kupić to warto pod warunkiem że masz gdzie pożyczyć lapka z windowsem

Użytkownik

ethanak napisał(-a):
Po odpaleniu Windowsa i zainsrslowaniu programu do obsługi drukarki (ok 2.5 godziny) kliknąłem w ustawienia sieci, drukarka grzecznie się połączyła z siecią i teraz działa z Debiana, Ubuntu i RPi.
Wydaje Ci się, Windows nie miał prawa nic aktywować w drukarce HP.

Dzban Naczelny
loms napisał(-a):
Wydaje Ci się, Windows nie miał prawa nic aktywować w drukarce HP.
Jesteś świadomy tego, ze drukarki maja własny eprom, który wymaga czasami konfiguracji przez oficjalne oprogramowanie producenta?

Zbanowany

loms współczesna drukarka to komputer, ma podobne możliwości do najtańszej mydelniczki z elektromarketu zwanej routerem oczywiście bez funkcji dla routera specyficznych
https://niebezpiecznik.pl/post/drukarka-to-komputer … zabezpieczyc/
Ostatnio edytowany przez hi (2019-09-06 20:33:29)