Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Przymierzam się jeszcze w tym miesiącu do wykonania aktualizacji Debiana 9 do 10. Jeżeli była by to aktualizacja tej samej architektury 32bit do 32bit to sprawa była by prosta. Może ktoś z większym doświadczeniem się wypowie który wariant byłby najlepszy:
1. Zmiana architektury z 32bit do 64bit Debiana 9 (np. według tego opisu: https://stbuehler.de/blog/article/2017/06/28/debian … o_64-bit.html ) a później dopiero aktualizacja Debiana 9 64bit do 10 64bit.
2. Czy od razu zabrać się od instalacja czystego Debiana 10 64bit a później wszystko po instalować od nowa.
Proszę o jakieś propozycje jak sprawnie wykonać całą operację aktualizacji.
ihmo z doświadczenia migracja 32bit->64bit zwykle się nie udaje, robi się jakiś syf w bibliotekach i zależnościach
Zrób kopię /home i /etc, przeinstaluj system i wklej odpowiednie configi
Ostatnio edytowany przez urbinek (2019-07-17 08:40:27)
urbinek napisał(-a):
ihmo z doświadczenia migracja 32bit->64bit zwykle się nie udaje, robi się jakiś syf w bibliotekach i zależnościach
Zrób kopię /home i /etc, przeinstaluj system i wklej odpowiednie configi
Spodziewałem się tego, że bez instalacji od nowa się nie obejdzie. Ale za to przy instalacji od nowa zrobi się porządki z niepotrzebnymi aplikacjami. Dzięki za pomoc.
Nie kopię /home, tylko zrób sobie osobną partycję na home i montuj ją potem w systemie jako /home.
W ten sposób będziesz lepiej przygotowany na następne podobne aktualizacje.
Ja np osobną partycję /home mam od 2008 roku, i choć przeniosłem ja na nowego dyzia, to ani jeden plik się nigdy nie zgubił.
Montuję /home przez fstab tak:
### grep home /etc/fstab LABEL="Domek" /home ext4 noatime,acl,nobarrier,user_xattr,async,nodev,nosuid 0 2
Etykieta (LABEL) partycji jest do ustawienia przez Gparted. xD
Pozdro
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-07-17 11:46:42)
Strony: 1