Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć, zainstalowałem niedawno debiana 10 na swojej VMce. Potrzebowałem go do celów ogólnie rzecz mówiąc sieciowych. Stąd pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było zainstalowanie net-tools. Będąc na roocie po wpisaniu w terminal ifconfig dostaję w odpowiedzi: bash: ifconfig: command not found. Wpisując natomiast sudo ifconfig (na roocie) polecenie wykonuje się normalnie. Wydaje mi się to dość dziwne, że będąc już zalogowany jako root muszę dodawać sudo przed ifconfig. Zacząłem niedawno swoją przygodę z systemami uniksowymi więc nie bijcie jeśli rozwiązanie jest jakieś banalne :D.
Jak logujesz się na roota?
Banalne
su -
Na roota loguję się normalnie przez su. Inne usługi, np. traceroute działają bez zarzutu.
To źle się logujesz.
Przeczytaj manual tej komendy i opis nowości w Busterze https://wiki.debian.org/NewInBuster
Ostatnio edytowany przez arecki (2019-07-08 12:14:18)
su nie łapie zmiennych roota.
tu masz przykład zmiennej PATH dla roota i usera:
if [ "`id -u`" -eq 0 ]; then PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin" else PATH="/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games" fi export PATH
dlatego po su nie widzi /sbin/ifconfig, że PATH określa listę i kolejność folderów systemowych w poszukiwaniu polecenia.
Wskakuj na roota np przez sudo -i, albo popraw sobie ścieżki w /etc/profile,
żeby były jednakowe dla roota i nieroota.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2019-07-08 14:13:06)
Albo w /etc/environment
cat /etc/environment PATH="/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin:/usr/games:/usr/local/games"
Te cele sieciowe to hakowanie windowsów czy linuksów?
sandefjord napisał(-a):
Te cele sieciowe to hakowanie windowsów czy linuksów?
Twojej płyty głównej.