Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam ten błąd pojawia się dość często .Trzeba wiedzieć że uniemożliwia on odpalenie xorga przy sterowniku radeon i chyba też amdgpu...także zmuszeni jesteśmy jak ja siedzieć na vesie na której rendering jest ...czasami koszmarny i to na r9 280x !!! - na samym smplayerze.Tutaj logi...
to po odpaleniu xorg.conf.new
(++) Using config file: "/root/xorg.conf.new" (==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d" (II) [KMS] drm report modesetting isn't supported. (EE) (EE) Backtrace: (EE) 0: /usr/lib/xorg/Xorg (xorg_backtrace+0x4a) [0x557dacf4666a] (EE) 1: /usr/lib/xorg/Xorg (0x557dacd8d000+0x1bd3f9) [0x557dacf4a3f9] (EE) 2: /lib/x86_64-linux-gnu/libpthread.so.0 (0x7ff832c9b000+0x110e0) [0x7ff832cac0e0] (EE) (EE) Segmentation fault at address 0x0 (EE) Fatal server error: (EE) Caught signal 11 (Segmentation fault). Server aborting (EE) (EE) Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.x.org for help. (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information. (EE) (EE) Server terminated with error (1). Closing log file. Aborted
A to po modprobe
modprobe radeon
[ 3794.707683] [drm:radeon_init [radeon]] *ERROR* No UMS support in radeon module! modprobe: ERROR: could not insert 'radeon': Invalid argument root@MilczarskiVon:/home/okularnik7#
modprobe amdgpu
[ 3883.869744] [drm:amdgpu_init [amdgpu]] *ERROR* VGACON disables amdgpu kernel modesetting. modprobe: ERROR: could not insert 'amdgpu': Invalid argument
Wybaczcie ale na vesie mój FX4300 prawie paruje ale na szczęście mam gigabyte ultradurable ...
trzeba było firmware jeszcze doinstalować niewiem którego mi brakowało
' 212 apt-get install firmware-amd-graphics 213 apt-get install firmware-linux-nonfree
ale i tak amdgpu nie chce pójść mimo że da radę zrobić
modprobe amdgpu
jeden błąd wskazywał na niezgodność wersji jakiegoś pliku ale zniknął
[ 4476.556] (EE) No devices detected. [ 4476.556] (EE) Fatal server error: [ 4476.556] (EE) no screens found(EE) [ 4476.556] (EE) Please consult the The X.Org Foundation support at http://wiki.x.org for help. [ 4476.556] (EE) Please also check the log file at "/var/log/Xorg.0.log" for additional information. [ 4476.556] (EE) [ 4476.561] (EE) Server terminated with error (1). Closing log file.
odnotowuję że dzięki plikowi xorg z wybranym sterownikiem radeon wreszcie mam rendering na r9 280x . A nie było go nawet na automacie bez xorga...Jak się czują ci któży ignorowali moją walkę o xorga w świecie linuxa żeby był on w kernelu ...bo powiedzmy sobie kernel ma masę dupereli a czy xorg zaszkodził by kernelowi gdyby w nim był ?
To świetna koncepcja z tym Xorgiem w jajku ale przez DUGa chyba tego nie załatwisz tylko musisz na jakąś grupę dyskusyjną devów kernela wbić albo skontaktuj się mailem z Torvaldsem.
skullman napisał(-a):
To świetna koncepcja z tym Xorgiem w jajku ale przez DUGa chyba tego nie załatwisz tylko musisz na jakąś grupę dyskusyjną devów kernela wbić albo skontaktuj się mailem z Torvaldsem.
Nie to chujowy pomysł. xorg jest antyczną technologią ze złymi złożeniami i masywną ilością błędów.
Kod xorga w życiu nie przejdziesz quality check kernela
Ależ nie powinieneś tego brać na poważnie, to głupia odpowiedź na jeszcze głupszy pomysł.