Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
borykam się z następującym problemem:
def on_wrap(self): self.textview.set_wrap_mode(Gtk.WrapMode.WORD)
Powyższa metoda łamie mi tekst na końcu wyrazu, tuż przed końcem okna.
Jednak chciałbym zamienić sposób łamania, nie o jeden wiersz a o dwa, tzn, żeby po złamaniu tekstu
był wiersz pusty, a pod nim wiersz tekstu itd.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, choćby nakierowaniu na sposób jego rozwiązania.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2019-06-17 16:22:49)
się nie da - textview nie do tego służy, nieważne czy to python czy coś innego.
przejrzyj dokumentację do textview (nie tę uproszczoną od pygtk) może coś znajdziesz.
tak przy okazji - pygtk już dawno umarło... co takiego robisz?
Tak, przerzuciłem całą dokumentację i można tylko ustawić ilość pikseli pustego miejsca po zawinięciu wiersza.
Chcę napisać program do nauki komputeropisania bezwrokowego. (Zwiększanie rozmiaru czcionki pociąga za sobą zmianę rozmiaru wczytanego wiersza tekstu)
W czym proponujesz robić GUI?
Ostatnio edytowany przez numer_inaczej (2019-06-18 14:46:47)
Dla GUI chyba najbardziej uniwersalne jest QT, chociaż PyQT5 też nie jest zbyt popularne, ale QtQuick2 jest dosyć prosty.
https://doc.qt.io/qt-5/qml-tutorial.html
Zerknę, dzięki.
Tutaj podaja, ze jest nowy zamiennik do PyGTK. Moze warto sprobowac?
GI to nie jest żaden zamiennik do czegokolwiek (szczególnie do pygtk). A szczególnie nie jest nowy (GTK+3 już dawno nie jest nowością). Po prostu tak się dziś programuje w Pythonie - nie tylko w gtk.
Tkinter wbudowany jest wbudowany w pythona.
Demo
python -m tkinter
Dzięki za informacje Panowie.
Ostatecznie zdecydowałem się na GI.
Szeroki wachlarz możliwości i dobra dokumentacja.
Strony: 1