Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
z dystrybucjami Linux'a mam już trochę doświadczenia. Korzystałem kilka miesięcy z Ubuntu, a ostatnio przez jakiś czas z Arch'a. Ponieważ szukam stabilnej dystrybucji z minimalną ilością preinstalowanego software'u postanowiłem sprawdzić Debiana. Podczas instalacji nie wybieram żadnego oprogramowania, natomiast chciałbym doinstalować tylko wymagane pakiety GNOME'a. Prosiłbym o wskazówki co takiego muszę doinstalować i jak włączyć autouruchamianie DM? W Arch'u wystarczyło zainstalować gnome-shell, gdm, xorg-server (+ wiadomo jakiś terminal, nautilus itp.)
Tak samo w debianie. Nic ponadto.
Jeśli chcesz mieć minimum minimum, to wyłącz instalowanie pakietów rekomendowanych. Musisz jednak mieć na uwadze, że wtedy nie zostaną zainstalowane pakiety, które są wymagane do niektórych podstawowoych funkcji np. generowanie miniaturek obrazów w nautilusie itd.
Aby zainstalować pakiet bez pakietów rekomendowanych:
# apt-get install --no-install-recommends gnome-shell
Można też na stałe wyłączyć instalowanie pakietów rekomendowanych. Utwórz plik
# nano /etc/apt/apt.conf.d/01norecommend
I dodaj linijkę:
APT::Install-Recommends "off";
Ja zawsze jak robię minimalną instalację GNOME to instaluję pakiety:
// podstawowy gnome gnome-shell gnome-session gdm3 // dźwięk alsa-utils pulseaudio // zarządzanie siecią network-manager-gnome // podstawowe programy gnome-terminal nautilus gedit firefox-esr-l10n-pl
Okej, bardzo dziękuję. A w jaki sposób włączyć gdm'a na starcie? I czy da się zaktualizować GNOME'a do najnowszej wersji?
lunatyk napisał(-a):
A w jaki sposób włączyć gdm'a na starcie?
Wystarczy zainstalować.
systemctl enable lightdm
Ostatnio edytowany przez MilczarskiVon (2019-06-28 18:46:42)
Strony: 1