Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam
Zainstalowałem sobie debiana testing i oczywiście mam xorg 7.0 (nie bić proszę) i problem z instalacją sterów nvidia. Po pobraniu tych ze strony nvidia mam komunikat że moduły nvidia i glx nie mogą być załadfowane natomiast ręcznie robione paczki totalnie nie zdały egzaminu brak libglx oraz libGLcore.so.1. i żadna zmiana nazwy plików nic nie daje. Potrzebne mi są stery w wersji 7676 (na tych nowych gry wolno chodzą i są różne dziwne błędy). Czy ktoś wie jak zainstalować stery 7676 na nowym xorg i kernelu 2.6.15-1-486?
bo już siedzę dwie godziiny i dalej nie kumam o co w tym chodzi poza tym że instalka sterów w etch robi się coraz bardziej zakręcona..
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=3942&start=15
Zobacz koncowke tego tematu
Szczerze watpie w dobra kompatybilnosc tych sterownikow z modularnym xorg. Ja nie zauwazylem, zeby Neverwinter Nights chodzil jakos gorzej na nowszych sterownikach. Siedzie na sidzie wiec przechodze po koleji przez wszyskie wersje xorga jak i tych sterownikow i problemow nie ma.
Podepnę się do tematu - jak formowe stery ATI z Xorg 7 się spisują? Bo nie wiem czy instalować, a 4 reinstalla systemu nie mam ochoty robić ;P Za zielony jestem, żeby naprawiać jak coś popsuję.
Podobno spisuja sie swietnie. Mam karte nvidia, ale jak na razie tylko z takimi opiniami sie spotkalem.
I jeszcze taka dobra rada ode mnie: jak bedziesz z kazdym problemem instalowal system na nowo, to na pewno NIGDY sie niczego nie nauczysz. Do wszystkiego musisz dojsc samemu i probowac naprawic problem chocby to zajelo Ci niewiadomo ile czasu i szukania w internecie. No i podstawowa rada dla poczatkujacych: nie wolno bac sie eksperymentowac z systeme i nawet TRZEBA to robic.
Dokladam jeszcze genialny i swietnie pasujacy mi tutaj cytat z "The Cathedral and the Bazaar" Erica S. Raymond'a:
Or, to put it another way, you often don't really understand the problem until after the first time you implement a solution. The second time, maybe you know enough to do it right. So if you want to get it right, be ready to start over at least once
Cespenar zgadzam się z tobą, ale latanie do sąsiada, żeby na necie szukać solucji, i to kilka razy w tygodniu (bo np. system nie wstaje wogóle) nie jest zbyt dobrą moetodą ;) Jak drugiego kompa podepnę w domku, to wtedy mogę się bawić.
Wynik instalacji stwerów ATI pod Xorg 7 - errory.
Plik fglrx-install.log:
[Message] Kernel Module : Trying to install a precompiled kernel module. [Message] Kernel Module : Precompiled kernel module version mismatched. [Message] Kernel Module : Found kernel module build environment, generating kernel module now. ATI module generator V 2.0 ========================== initializing... cleaning... patching 'highmem.h'... assuming new VMA API since we do have kernel 2.6.x... doing Makefile based build for kernel 2.6.x and higher make -C /lib/modules/2.6.15-1-686/build SUBDIRS=/lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x modules make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.15-1-686' CC [M] /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.o /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/firegl_public.c:2137: warning: 'deferred_flush' defined but not used LD [M] /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/fglrx.o Building modules, stage 2. MODPOST CC /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/fglrx.mod.o LD [M] /lib/modules/fglrx/build_mod/2.6.x/fglrx.ko make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/linux-headers-2.6.15-1-686' build succeeded with return value 0 duplicating results into driver repository... done. ============================== - recreating module dependency list - trying a sample load of the kernel modules failed. [Error] Kernel Module : Failed to install compiled kernel module - please consult readme.