Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
witam, mam Kubuntu 17.10
Zrobilem wlasnie aktualizacje systemu i po restarcie nie wstsje plasma. Mam czarmy ekran. ale moge poprzez skrot alt+F2 uruchomic kszda aplikacje.Nie mam jednak plasmy czyli calego pulpitu.glowneho paska zadan itp.
Jak sie nazywa pakiet ktory mi wyealilo i ktory musze xainstaloeac zeby plasma znow dzialala?
vnu007dl napisał(-a):
witam, mam Kubuntu 17.10
Zrobilem wlasnie aktualizacje systemu i po restarcie nie wstsje plasma. Mam czarmy ekran. ale moge poprzez skrot alt+F2 uruchomic kszda aplikacje.Nie mam jednak plasmy czyli calego pulpitu.glowneho paska zadan itp.
Jak sie nazywa pakiet ktory mi wyealilo i ktory musze xainstaloeac zeby plasma znow dzialala?
Migruj na 18.04.1 (aktualne wydanie, ale dosyć ryzykowne), albo jakiegoś starszego Ubuntu LTS.
Reszta ma wsparcie bardziej teoretyczne niż rzeczywiste.
Chociaż tempo łatania baboli w najnowszym wydanym Ubuntu 18.04 dowodzi,
że cały ubuntowy support wygląda nieźle tylko w teorii.
Pewnie z resztą masz podobny błąd, jaki niedawno wylazł w Debianie testing,
chociaż troszkę inaczej wygląda na ekranie.
Sznurek: https://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=30610
Czyli w skrócie rozjechały się wersje Plasmy i biliotek kde-frameworks, od których Plasma zależy.
Szczegóły z Debiana:
https://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=907301#75
EDIT:
Jeśli bezpośrednio po aktualizacji masz czarny ekran, to pokaż też wynik:
glxinfo | grep string
Miałem Mam taki przypał z Plasmą na karcie Nvidia, kiedy Plasma usilnie próbuje używać do renderowania mechanizmu EGL zgodnego z Mesa, ale niezgodnego ze sterownikiem Nvidia.
W rezultacie Plasmę mogę odpalić na sterze Nouveau ale nie na binarnym Nvidii.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2018-09-03 01:39:41)