Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Może podpowiecie o czym mogą świadczyć takie wpisy w logach apacha error.log . Jak się tego pozbyć . Dziękuję za sugestie .
A skąd tyle tych numerów ip ? Poważnie nie mam pojęcia kto zagląda do tej ścieżki .
Gregorov napisał(-a):
A skąd tyle tych numerów ip ? Poważnie nie mam pojęcia kto zagląda do tej ścieżki .
Adresy IP są z internetu. xD
Pewnie booty poszukują skarbów....:D
Ok dzięki za ironię , ale czy dałoby zblokować dostęp do wszystkich katalogów całkowicie i wpuszczać tylko np do jednego katalogu ?
Ale to nie jest tak, ze dostęp jest już blokowany? Komunikat mówi własnie bo blokadzie.
Na początek pokaż konfiguracje apacha i opisz strukturę tego co udostępniasz.
Niemniej jednak nie pozbędziesz się skanerów czy botów, zainteresuj się czynś w stylu fail2ban czy innymi blacklistami
Zblokowane jest tylko myślałem ,że można te katalogi zrobić jakby niewidzialne dla botów z zewnątrz.Nie byłoby wtedy nawet potrzeby odrzucać ich przez serwer i nadmiernie obciążać.
No to może robots.txt ?
https://www.cyberciti.biz/faq/default-robots-txt-fi … ndows-server/