Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dzień dobry. Kupiłem kartę sieciową firmy Edimax. Wgrałem sterownik (chyba poprawnie, brak błędów przy instalacji) wg. szybkiej instrukcji, ale system nie widzi karty. Dioda na urządzeniu nie pali się, co oznacza, że sprzęt nie działa. W ustawieniu połączeń bezprzewodowych karta jest niewidoczna, brak wyświetlonego adresu MAC urządzenia. Na Windowsie karta śmiga bez zarzutu. Co mogę jeszcze zrobić ?
Pokaż
lsusb
z podłączoną kartą.
root@debian:/home/lukasz# lsusb Bus 001 Device 002: ID 7392:a812 Edimax Technology Co., Ltd Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub root@debian:/home/lukasz#
Musiałem doinstalować usbutils, aby zadziałało mi polecenie lsusb.
Ostatnio edytowany przez lukasz89 (2018-03-04 16:35:06)
Sprobuj po najmniejszej linii oporu i zainstaluj pakiet z linii non-free o nazwie
firmware-realtek
Jakie sterowniki instalowałeś?
Sterownik pobrałem ze strony producenta urządzenia. Wypakowałem to, co było w katalogu driver i wklepałem polecenia make i make install.
Wzorowałem się na tym.
wikingagressor - dzięki, sprawdzi się.
Ostatnio edytowany przez lukasz89 (2018-03-05 16:11:20)
Podaj link do tego sterownika co instalowałeś.
http://www.edimax.pl/edimax/mw/cufiles/files/downlo … er_4.3.19.zip
folder driver
Ostatnio edytowany przez lukasz89 (2018-03-05 18:29:16)
Pokaż
uname -a
root@debian:/home/lukasz# uname -a Linux debian 3.4-9-rtai-686-pae #1 SMP PREEMPT Debian 3.4.55-4linuxcnc i686 GNU/Linux root@debian:/home/lukasz#
Strony: 1