Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Potrzebuję pomocy. Z baz danych jestem dupa, ale umiem czytać i... nic.
Zainstalowane MariDB. Owncloud pobrany i rozpakowany w /var/www/owncloud. Pobrane i zainstalowan wszystkie moduły i paczki dlaApache (php7)
...
Wyczytałem, że zaraz po zainstalowaniu baza jest posta i trzeba ustawić roota dla niej.
$ mysqladmin -u root password HASLO_DO_MYSQL_DLA_ROOT
jak wyżej pokazałem na początku linii jest $ - czyli polecenie jest wtdawane z poziomu użytkownika systemu. A u mnie się drze, że acceess denied.
Z poziomy roota systemu - nie ma problemu.
Ból jest w tym, że jak mi się ustawi hasło roota dla bazy z prawami roota systemu, to się nie zaloguję z localhost i nie skonfiguruję sobie chmury.
Gdzie robię błąd ?
....
wiem, mógłbym zainstalować sqlite i po problemie. Owncloud łączy się od kopa. No, ale ja taka uparta dupa jestem.
Połącz się po prostu jako:
mysql
z roota
mati75 napisał(-a):
Połącz się po prostu jako:
Kod:
mysqlz roota
Wiesz że to siara :P
Dobra, już wszystko wiem (chyba )
Komunikat z owncloud ->
error while trying to create admin user: Failed to cennect to the database; An exceotion occured in driver SQLSTETE[HY000] [1044] Access denied for user
i tworzy sobie (owncloud) samodzielnie, samoistnie nowych użytkowników, którzy oczywiście nie mają dostępu do bazy.
A tam, postawiłem bazę na postgresie i działa.
Mati, sorry za siarę. Logowałem się do mysql'a na dwa sposoby. Twój nie wymaga hasła. Pomimo tego jak na powyższym obrazku Owncloud tworzy sobie użytkowników jak chce i nie dopuszcza do logowania.
Jak wspomniałem, postawiłem bazę pstgresa i wszystko jest ok
Spoko Bodziu, też się na tym naciąłem. Zmienili konfiguracje w mariadb na inną jak była w mysql do tej pory.