Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, przerzucilem sie z Windowsa 7 na debiana 9 - zainstalowalem GRUB i tak dalej. Zrobilem bootable usb z windowsem 7, niestety przy odpalaniu tego usbka wyswietla sie 'operating system not found' mimo ze jest skonfigurowany poprawnie. Sprobowalem z zainstalowanego kali linux, to samo - jak to rozwiazac ten problem? pozdrawiam i prosze o odpowiedz bo nie moge sobie z tym poradzic. Moj laptop to Dell inspiron 7110n bodajze
Ostatnio edytowany przez rein (2017-12-23 13:47:06)
Sprawdź czy ten usb rzeczywiście jest bootowalny (na innym komputerze).
Jak masz co do tego pewność to wywołaj bootmenu w trakcie uruchamiania i wybierz nośnik z windowsem lub w biosie określ kolejność bootowania.
Bootowalny, kolejność zmieniona.. inne usb nie czyta, odpala sie od razu grub
Ostatnio edytowany przez rein (2017-12-23 15:26:48)
A był przygotowany pod bootowanie UEFI/BIOS?
Nie mam pojecia, oba te sama metoda (writer i unetbootin) ale zadna nie działa
Windowsa sobie przygotuj np. Rufusem wybierając opcję partycjonowania UEFI/BIOS lub z poziomu Linux przez WoeUSB.
Zakładam, że obraz masz ściągnięty z jakiegoś pewnego źródła i sprawdzony wcześniej, że jest bootowalny.
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-12-23 19:13:38)
https://i.imgur.com/CqzD8o0.png - w miedzyczasie zmienilem jeszcze dystrybucje linuxa kilka razy, wgralem boot repair na usb na ktory chce zainstalowac teraz system
A ten Windows to oczywiście orginał, legal itd. ? :P
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-12-23 19:52:11)
arecki napisał(-a):
A ten Windows to oczywiście orginał, legal itd. ? :P
niech to pozostanie tajemnica! : D tyle wiem ze bootowalem go kilka razy z windowsa 10 i tak dalej i bylo wszystko git
Uratowałeś mi tyłek kolego, wielkie piwko dla Ciebie - woeusb dał radę;! : D