Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam
tak ostatnio czytalem o pppoe i radiusie i ludzie narzekaja na niego bo obcaza system. nie dziwie sie bo predkosc spada. jako poczatkujacy admin mojej malej sieci zaczalem od kerio winroute firewall i tam byla taka opcja ze sie logowalo przez www. to mi sie podoba bo jedyne co procek musial wymeczyc to zalogowac i koniec.
slyszalem tez o tym ze samba moze autoryzowac i wpuszczac. podobno tez odpala skrypt po tym jak sie kts zaloguje.
mi zalezy na czyms prostym i bezpiecznym. zeby nie obciazalo procka itp.
witam
slyszalem tez o tym ze samba moze autoryzowac i wpuszczac. podobno tez odpala skrypt po tym jak sie kts zaloguje.
Nie podobno tylko tak robi :)
Kazdy uzytkownik, ktory sie loguje do domeny proszony jest o podanie uzytkownika i haslo.
Nastepnie uruchamiany jest *.bat z netlogon. Ktory wlasnie wykonuje skrypt logowania o ktorym wspomniales. W moim przypadku montuje wszystkie dyski sieciowe i odpala rejestr z powitaniem.
Ja uwazam , ze samba do tego jest najlepsza. Dzieki niej mozesz m.in synchronizowac czas na wszystkich kompach. Mozesz zobaczyc jaki user co ma otwarte na Twoim serwerze itd.
Polecam sambe :)
Pozdrawiam
masz moze jakis link do how to albo dokumentacje ?
a co z szyfrowaniem hasla i loginu ?
http://www.banita.pl/konf/smbpdc.html
Szyfrowanie zalezy od Ciebie, czy sobie ustawisz, czy nie.
encrypt passwords
narazie poprobuje z pppoe i radiusem zobacze jak to bedzie dzialac
chociaz dla mnie teraz imq i iptables jest najwazniejsze
Strony: 1