Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ok wiec sprawa taka
In file included from sm.c:24: /usr/include/X11/SM/SMlib.h:37:28: error: X11/ICE/ICElib.h: Nie ma takiego pliku ani katalogu In file included from sm.c:24: /usr/include/X11/SM/SMlib.h:44: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:61: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:68: error: syntax error before 'SmPropValue' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:91: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:100: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:105: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:110: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:115: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:120: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:125: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:139: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:144: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:149: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:154: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:157: error: syntax error before '}' token /usr/include/X11/SM/SMlib.h:172: error: syntax error before 'SmPointer' /usr/include/X11/SM/SMlib.h:178: error: syntax error before 'SmPointer'
przy kompilacji xmms :| chcialem sobie paczke zrobic i dupa.. ./configure bez problemow zadnych. Pytanie czy czegos brakuje ? Wydaje mi sie ze nie ale..
EDIT
dalsza czesc
sm.c:32: error: syntax error before 'SmPointer' sm.c: In function 'sm_save_yourself': sm.c:37: error: 'c' undeclared (first use in this function) sm.c:37: error: (Each undeclared identifier is reported only once sm.c:37: error: for each function it appears in.) sm.c: At top level: sm.c:41: error: syntax error before 'SmPointer' sm.c:45: error: syntax error before 'SmPointer' sm.c:49: error: syntax error before 'SmPointer' sm.c: In function 'ice_handler': sm.c:58: warning: implicit declaration of function 'IceProcessMessages' sm.c: In function 'sm_init': sm.c:63: error: syntax error before 'smcall' sm.c:69: error: 'smcall' undeclared (first use in this function) sm.c:85: error: syntax error before 'program_val' sm.c:87: error: syntax error before 'program_prop' sm.c:89: error: 'program_val' undeclared (first use in this function) sm.c:92: error: 'program_prop' undeclared (first use in this function) sm.c:97: error: 'userid_prop' undeclared (first use in this function) sm.c:100: error: 'userid_val' undeclared (first use in this function) sm.c:105: error: 'restart_prop' undeclared (first use in this function) sm.c:108: error: 'restart_val' undeclared (first use in this function) sm.c:120: error: 'clone_prop' undeclared (first use in this function) sm.c:125: error: 'props' undeclared (first use in this function) sm.c:131: error: syntax error before ')' token sm.c:133: warning: implicit declaration of function 'IceConnectionNumber'
~$ dpkg -l | grep libice-dev ii libice-dev 6.9.0.dfsg.1-6
Inne propozycje ?
EDIT mnie bardziej zainteresował ten 2 problem heh :| raz "udalo" sie przejsc ten blad to wywalilo ze cos z glib`em nie ten teges :|
To po staremu.
Zassij sobie te pliki
http://ftp.debian.org/debian/pool/main/x/xmms/xmms_ … 0060429-1.dsc
http://ftp.debian.org/debian/pool/main/x/xmms/xmms_ … 9.orig.tar.gz
http://ftp.debian.org/debian/pool/main/x/xmms/xmms_ … 429-1.diff.gz
W .dsc jest cos takiego jak build depends, tom jest wszystko wypisane potrzebne do kompilacji
albo dpkg-source -*.dsc
dpkg-buildpackage -rfakeroot
I czekasz na pakiet.
nie prościej po prostu wpisać
$ apt-get -b source pakiet
i pojść na piwo?
$ apt-get -b source pakiet
apt-get dziala na zwyklym userze?
pozdrawiam
apt-get dziala na zwyklym userze?
pozdrawiam
Metoda source jest jedyną metodą apt-get jaka działa na zwykłym userze.
Komendę apt-get -b source pakiet należy wywoływać ze zwykłego usera, z tych samych względów, z jakich z pozycji zwykłego usera wywołuje się make.
Więcej tutaj.
Pozdrawiam.
# apt-get build-dep pakiet
aby zainstalować pakiety potrzebne do zbudowania pakietu.
ok dziekuje wszystkim za pomoc troche ruszylo do przodu z tym ze teraz jest taki bol :
Polecenie budowania 'cd xmms-1.2.10+cvs20060429 && dpkg-buildpackage -b -uc' zawiodło. E: Proces potomny zawiódł
Z czym on sie wiąrze ? Dodam ze korzystam z apt-get -b source blabla
EDIT
Ok znalazlem cos ze moze byc to przyczyna " przeterminowanej" paczki wiec zapodaje od razu ze dpkg-source mam w wersji 1.3.19 :-) ew. jesli to to to czy i jak zrobic jej upgrade ?
Jesli moge Ci cos polecic to to:
dpkg-buildpackage -rfakeroot -uc -us
Ja dpkg-source mam w wersji 13.17 i wszystko dziala, jak wczesniej napisalem w dokumentacji na temat budowy paczek, jest aby robic to tak jak ja Ci napisalem, czyli z opcjami -rfakeroot -uc -us. Sproboj tak
Heh ja jestem chyba na to za glupi :|
Chliw-o nie pomoglo, a znow mam bledy j.w czyli cos z SMlib.h ale czy to mozliwe zeby byly bledy w bibliotece. Bo chyba nie brakuje niczego
$ sudo apt-get build-dep xmms Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności... Gotowe 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 0 nieaktualizowanych.
EDIT[OFFTOP]
Heh pewnie mam syf w systemie i temu tak sie dzieje jak sie dzieje macie jakies pomysly jak troszq oczyscic sys. Procz orphaner`a on chce mi wywalic za kazdym razem libstdc++5.0 a opera na tym wisi :|
[/OFFTOP]
Nie wiem dlaczego Ci nie dziala ale powiem jak ja zawsze buduje paczki i do tej pory wszystko bylo ok. no po sciagnieciu wszystkiego co jest potrzebne do budowy daje w folderze gdzie to mam():
dpkg-source -x nazwa.dsc
potem wchodze do folderu gdzie mam wszystko wypakowane
dpkg-buildpackage -rfakeroot -uc -us
i czekam na paczke. Jesli jakies zaleznosci nie sa spalnione to nie chce zbudowac paczki i dpkg wypisuje czego brakuje. A ty jak robisz?
rozne metody byly praktykowane od sciagania plikow ze stron format tar.gz nastepnie
tar xvhf nazwa.tar.gz cd nazwa dh_make dpkg-buildpackage -rfakeroot
tym bez zadnych problemow zrobilem sobie 2 dni temu fluxa paczke i jednej gierki ;-) nie krzyczal mi ze bledy etc. nic a nic wszystko pieknie smigalo
pozniej zrobilem upgrade
wczoraj chcialem sobie zrobic paczke xmms i ta metoda nie poszlo wiec zassalem cvs ( moze cos nie "swiezego" mam a cvs zawsze najswiezszy ) i dupa brakuje czegos to co napisalem wyzej w 1 poscie
no to
apt-get source paczka
ruszylo cos teraz juz nie bylo bledow z brakiem czy tam uszkodzonym plikiem tylko
Polecenie budowania 'cd xmms-1.2.10+cvs20060429 && dpkg-buildpackage -b -uc' zawiodło. E: Proces potomny zawiódł
a pozniej jeszcze raz budowa paczki z przełącznikami
dpkg-buildpackage -us -uc
i błędy że brakuje czegoś :|
EDIT a zależności niby rozwiązane i sie zastanawiam czy po prostu w ETCH-u nie ma jakis problemow z tym
Chliw-o ty piszesz że masz dpkg-source 1.3.17 wiec mysle ze masz stable moze dlatego.. popraw mnie jesli źle mysle
EDIT 2
Zlamalem sie :|
aptitude install xmms
heh jestem na to za "cienki" ( czy jak to tam sie pisze )
Nie wlasnie o to chodzi ze mam testing...
A sprobuj jeszcze zbudowac paczke z dodatkowymi opcjami taki mi jak
1. -d <-- omija zaleznosci
Ja jak budowalem paczke z mplayerem to wlansie z tego musialem skorzystac...
Nie dalo rady :| To chyba nie jest problem z zaleznosciami chciaz sam juz nie wiem :|
no u mnie poszlo bez problemu. Nie wiem dlaczego u Ciebie budowa paczki nie idzie...
Ps. Zrodla bralem z tad: http://ftp.osuosl.org/pub/
Nic z tego moze problem w dpkg-dev jest :| nie wiem jak zejsc na nizsza wersje z tym :| czy na wyzsza ? eh jestem za glupi :-)
Chliw-o dzieki za pomoc . Juz dziala wszsytko ladnie zbudowal i tak jak myslalem. Tzn blad w pliku a skad wiem dzis upgrade zrobilem nowy libice zassal i wszystko pieknie smiga .
Jaki wniosek : w takich nie denerwowac sie bez sensu ( to tylko wplywa na sporzycie dymu przez uzytkwnika ( no chyba ze nia pali w takich ilosciach co ja ))
Hym czyli pewnie z moim FF tez sie "naprawi" tylko jeszce poczekam :-)
Dziekuje wszystkim za pomoc
P.S jak zmienic Temat dolozyc {solved} czy cosik w tym stylu ?:>
SOLVED to zadanie specjalistyczne do ktorego jest specjalna grupa przeszkolonych komando. Z wycieku tajnych agencji wynika ze nazywaja sie Moderatorami :) A na powaznie, my zwykli userzy nie mozemy zmieniac naglowkow tematow/przenosic/usuwac postow od tego sa moderatorzy.
to tylko wplywa na sporzycie dymu przez uzytkwnika
Znam ten bol :(
No tak sie domyslalem ze od tego są ludzie, ale tu chyba takiej reguły nie ma :-) trudno ważne że się udało
BTW Po sesji rzucam tylko pytanie po której ;-)
zgodnie z sugestią - zasolwedowałem :)
Z tego co się orientuję to autor postu też może to zrobić, edytując swój pierwszy post