Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Chciałbym uruchomić linuxa z obrazu iso przez odpowiedni wpis w grubie. Niestety nie wiem jak napisać skrypt. Iso jakie chcę uruchomić to linuxcnc-2.7-wheezy.iso , do pobrania z tej strony http://linuxcnc.org/docs/2.7/html/getting-started/g … linuxcnc.html , bezpośredni link do iso tutaj: http://www.linuxcnc.org/linuxcnc-2.7-wheezy.iso
Próbowałem zrobić taki wpis:
menuentry "Linux CNC" { set isofile="/boot/ISO/linuxcnc-2.7-wheezy.iso" loopback loop (hd0,1)$isofile linux (loop)/debian/live/vmlinuz iso-scan/filename=$isofile noeject noprompt -- initrd (loop)/debian/live/initrd.img }
, ale nie działa.
Proszę o pomoc w napisaniu skryptu. Czy nie ma jakiegoś programu, który po wskazaniu obrazu iso automatycznie tworzyłby odpowiednie wpisy w grubie?
Po co ten /debian/, coś robiłeś z tym iso. Sprawdz taki wpis.
menuentry "Linux CNC" { set isofile='/boot/ISO/linuxcnc-2.7-wheezy.iso' loopback loop $isofile linux (loop)/live/vmlinuz boot=live findiso=$isofile noeject noprompt -- initrd (loop)/live/initrd.img }
Nie zapomnij o update-grub.
Dalej to samo:
Nie znaleziono pliku /boot/ISO/linuxcnc-2.7-wheezy.iso Nie znaleziono dysku loop Najpierw należy wczytać jądro.
Oczywiście zrobiłem update-grub, plik iso jest pod tą ścieżką.
Ostatnio edytowany przez tokirium (2017-11-01 17:23:03)
Uruchamia się na tym moim wpisie, sprawdzałem teraz. Sprawdź czy obraz dobrze się pobrał:
md5sum /boot/ISO/linuxcnc-2.7-wheezy.iso
Wynik ma być taki:
978ca074c51194e72f93e8c8d7110cfa /boot/ISO/linuxcnc-2.7-wheezy.iso
To jest dość stary kernel i na nowych kartach graficznych ma problemy, co ty tam masz za GPU, musisz czasami dodać nomodeset w linii
... linux (loop)/live/vmlinuz boot=live findiso=$isofile nomodeset noeject noprompt -- ...
Ostatnio edytowany przez jawojx (2017-11-01 18:07:59)
Strony: 1