Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Mam takie pytanie odnośnie logów z postfixa...a właściwie z wysyłką maila
do jednego z odbiorców.
Kiedy user próbuje wysłac maila...otrzymuje od razu zwrotkę...
log jest taki:
Sep 4 09:52:42 mx1 postfix/smtp[24914]: CE21E43FF0: to=<kowalski@firmapl>, relay=mx01.serweros.pl[193.9.1.25]:25, delay=1.1, delays=0.01/0.02/0.16/0.94, dsn=5.0.0, status=bounced (host mx01.serweros.pl[193.9.1.25] said 550 relay not permitted / przekazywanie poczty niedozwolone (in reply to RCPT TO command))
wie ktoś może...gdzie leży problem?
ihmo serwer zdalny odrzuca maile z jakiegoś powodu.
Czy masz jakieś inne błedy po stronie lokalnego serwera?
MX sa ustawione poprawnie?
https://serverfault.com/questions/465822/postfix-55 … ailbox-domain
W sensie...ich serwer odrzuca?
MXy sa okej... to jedyny odbiorca z którym jest problem...
reszta maili chodzi ok...
Wygląda na to, że MX wskazuje na serweros.pl, a on nic nie wie o takiej domenie.
Czy jeśli z palca wleziesz na serweros.pl telnetem (wymagana znajomość protokołu SMTP, ale ktoś administrujący serwerem pocztowym ma psi obowiązek go znać) dostanuesz jakieś ciekawsze informacje?
Z jakich DNS-ów korzysta twój serwer? Porównaj odpowiedź na pytanie o MX domeny np. z 8.8.8.8
BTW. Czy ktoś jest w stanie wyjaśnić, dlaczego mój Hu(awe)jowyj telefon zamienił mi "znajomości" na "zdaje mości" ? Chętnie poznałbym tego palanta co programował klawiaturę bez możliwiści wyłączenia autokorekty...
Ostatnio edytowany przez ethanak (2017-09-04 14:40:07)