Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundację Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1 2017-08-31 18:07:34

hubot
Użytkownik
Zarejestrowany: 2017-04-13

[C] Obliczanie wynagrodzenia

Mam problem z następującym zadaniem, konkretnie podpunktem c:

Napisz program, który pobiera liczbę przepracowanych godzin w tygodniu, a następnie wyświetla wynagrodzenie brutto, podatek oraz wynagrodzenie netto. Przyjmij następujące wartości:

a) podstawowe wynagrodzenie = 40zł/godzinę
b) nadgodziny (powyżej 40 godzin w tygodniu) = 150% podstawowego wynagrodzenia
c) podatek 15% dla pierwszych 1200 zł
20% dla kolejnych 600 zł
25% dla reszty wynagrodzenia

Użyj stałych #define i nie przejmuj się, że przykład nie przystaje do aktualnych przepisów podatkowych.

Mój kod:

Kod:

#include <stdio.h>
#define BASIC_SALARY 40.0f
#define OVERTIME 40

int main(void) {
    int workedHours;
    printf("Podaj liczbe przepracowanych godzin w tygodniu: ");
    scanf("%i", workedHours);
    float netSalary, glossSalary, tax;
    float ;
    if (workedHours <= OVERTIME) {
        netSalary = BASIC_SALARY * workedHours;
    } else {
        netSalary *= 1.5f;
    }
    // jak obliczyć podatek?
    //printf("Wynagrodzenie brutto: %i\n", )

    return 0;
}

Nie potrafię sobie poradzić z obliczeniem podatku. Proszę o przedstawienie sposobu jak mógłbym to opakować w jakieś if-y.

Mam nadzieję że ktoś mi pomoże.

Ostatnio edytowany przez hubot (2017-08-31 18:09:11)

Offline

 

#2 2017-08-31 18:23:25

arecki
Użytkownik
Zarejestrowany: 2016-03-03

Re: [C] Obliczanie wynagrodzenia

hubot napisał(-a):

Mam problem z następującym zadaniem, konkretnie podpunktem c:

Napisz program, który pobiera liczbę przepracowanych godzin w tygodniu, a następnie wyświetla wynagrodzenie brutto, podatek oraz wynagrodzenie netto. Przyjmij następujące wartości:

a) podstawowe wynagrodzenie = 40zł/godzinę
b) nadgodziny (powyżej 40 godzin w tygodniu) = 150% podstawowego wynagrodzenia
c) podatek 15% dla pierwszych 1200 zł
20% dla kolejnych 600 zł
25% dla reszty wynagrodzenia

Użyj stałych #define i nie przejmuj się, że przykład nie przystaje do aktualnych przepisów podatkowych.

Mój kod:

Kod:

#include <stdio.h>
#define BASIC_SALARY 40.0f
#define OVERTIME 40

int main(void) {
    int workedHours;
    printf("Podaj liczbe przepracowanych godzin w tygodniu: ");
    scanf("%i", workedHours);
    float netSalary, glossSalary, tax;
    float ;
    if (workedHours <= OVERTIME) {
        netSalary = BASIC_SALARY * workedHours;
    } else {
        netSalary *= 1.5f;
    }
    // jak obliczyć podatek?
    //printf("Wynagrodzenie brutto: %i\n", )

    return 0;
}

Nie potrafię sobie poradzić z obliczeniem podatku. Proszę o przedstawienie sposobu jak mógłbym to opakować w jakieś if-y.

Mam nadzieję że ktoś mi pomoże.

Przecież to czysta matematyka:
Jeżeli wynagrodzenie mniejsze/równe 1200 wtedy licz podatek 15% z kwoty = wynagrodzenie
Jeżeli wynagrodzenie w przedziale prawostronnie domkniętym 1200 - 1800 wtedy licz podatek 15% z kwoty1200 i 20% z kwoty = wynagrodzenie - 1200
Jeżeli wynagrodzenie większe od 1800 wtedy licz podatek 15% z kwoty 1200 i 20% z kwoty 600 oraz 25% z kwoty = wynagrodzenie - 1800

Ostatnio edytowany przez arecki (2017-08-31 18:33:54)

Offline

 

#3 2017-08-31 22:41:18

mati75
Psuj
Skąd: Rzeszów
Zarejestrowany: 2010-03-14
Serwis

Re: [C] Obliczanie wynagrodzenia

Narysuj sobie do tego podatku algorytm w postaci schematu blokowego. Będzie łatwiej zrozumieć.


https://l0calh0st.pl/obrazki/userbar.png

Offline

 

#4 2017-09-03 14:55:59

jezoo
Dzięcioł
Skąd: Z lasu
Zarejestrowany: 2005-09-02

Re: [C] Obliczanie wynagrodzenia

Jeżeli chcesz obliczyć z kwoty brutto kwotę netto to np. kwota brutto to 1200zł, czyli:

Kod:

float price = 1200, tax = 1.34; // Według księgowych tyle jest odliczane od naszej wypłaty: emerytalnr, zdrowotne, fśp

float salary = price/tax
float tribute = price-salary;

ot tak na szybko. Po drugie można również znaleźć w jaki sposób można to obliczyć: http://www.vat.pl/obliczanie-wynagrodzenia-netto-pr … odawcy-10236/


http://intershock.pl/images/icons/freebsd.jpg http://www.the-eleven.com/site_media/static/img/postgresql_powered.png http://www.wwgmc.com/images/badge_php.gif
LRU #480459

Offline

 

Stopka forum

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson
Nas ludzie lubią po prostu, a nie klikając w przyciski ;-)