Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam. Wszystkich. Jestem tu nowy oraz jestem raczej początkujący w tematyce serwerów.
Mam 2 strony na VPS. Strony są obługiwane poprzez system Direct Admin. Z tego co się dowiedziałem DA zajmuje porty 80 oraz 443 czy to prawda?
Teraz przez ssh chce zainstalować aplikacje używacjąc Docker-a.
Moje pytanie jest takie czy muszę dodakowo na coś zwrócić uwagę ? To znaczy czy jakieś porty muszę ustawić jeśli tak to jakie oraz gdzie ?
Czy podając nazwe domeny podczass instalacji podaje domena.pl czy domena:pl:4444 (jakiś port) ?
Sorry za te "banalne pytania" wśród profesjonalistów ..
Z tego co się dowiedziałem DA zajmuje porty 80 oraz 443 czy to prawda?
2222 i 2223 też.
Moje pytanie jest takie czy muszę dodakowo na coś zwrócić uwagę ? To znaczy czy jakieś porty muszę ustawić jeśli tak to jakie oraz gdzie ?
Czy podając nazwe domeny podczass instalacji podaje domena.pl czy domena:pl:4444 (jakiś port) ?
Możesz zrobić w DA reverse proxy do dockera.
Ogólnie to wątpie aby się udało powiązać docker z DA.
To jakie inne rozwiązanie ? Może instalacja VestaCP zamoast DA?
Nie bardzo rozumiem co chcesz uzyskać. Zarządzanie stronami w dockerze przez jakiś panel?
Chce zainstalowac discourse który instaluje sie wlasnie poprzez dockera (przynajmniej tak jest w instrukcji)
Wymaga docker żeby zapewnić określoną konfigurację, trochę strzelanie z armaty do muchy, ale widzę też:
Software Requirements
Postgres 9.5+
Redis 2.6+
Ruby 2.3+ (we recommend 2.3.1 or higher)
Ruby z passengerem zainstalować, ustawić proxy reverse na serwerze www. To wszystko.
Ostatnio edytowany przez mati75 (2017-09-02 19:47:32)
mati75 napisał(-a):
Wymaga docker żeby zapewnić określoną konfigurację, trochę strzelanie z armaty do muchy, ale widzę też:
Software Requirements
Postgres 9.5+
Redis 2.6+
Ruby 2.3+ (we recommend 2.3.1 or higher)Ruby z passengerem zainstalować, ustawić proxy reverse na serwerze www. To wszystko.
SUPER ! Wreszcie ktos udziela konkretnej pomocy.
Teraz tak jako że jestem laik.
1)Nie ma znaczenia w jakiej kolejności instaluje ? Tzn najpier Ruby itp a później Docker i dalej instalacja?
2) Jak ustawić to proxy w reverse ? właściwie to co to jest reverse?
DA w tym przypadku jest źródłem sporej liczby problemów.
Choćby takich, że można "skonfigurować" serwer internetowy nie znając takich pojęć jak reverse proxy, wikipedia czy google.
https://en.wikipedia.org/wiki/Reverse_proxy
https://www.nginx.com/resources/admin-guide/reverse-proxy/
Poza tym Jessie już jest oldstable, wypadałoby migrować na Stretcha,
ale do tego potrzeba administatora, a nie kalesony. xD
To by było na tyle
xD
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-09-06 10:40:18)
DA nie obsługuje stretcha :D
mati75 napisał(-a):
DA nie obsługuje stretcha :D
DA w ogóle coś obsługuje?
Bo mam wrażenie, że DA obsługuje tylko takich administratorów, co nie wiedzą,
czym się lewy but od prawego różni.
Już nawet Webmin przy DA wyglądana jak 7 szczyt profesjonalizmu.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-09-07 07:07:38)
No dobra Panowie zostałem obnażony bezlitośnie a wraz z nim Direct Admin ;]
Strony: 1