Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Ale tylko niektórych stron. Ogólnie to polskie znaki mam, ino nie mam na niektórych stronach. Miałem to już na Sarge, mam też zainstalowane mscorefonts.
Sprawa nie jest pilna, mi nie przeszkadza, ale żonie tak.
A na tych samych stronach Opera i FF wyświetlaja polskie znaki dobrze.
Czy moderator mógłby przenieść ten temat do środowiska graficznego.
ustaw defaultową czcionke w przegladarce na jakąś z ogonkami i żona będzie happy ;)
miałem podobny problem:
w konquerorze tak:
widok->ustaw kodowanie->ręczne->środkowoeuropejskie (iso 8859-2)
za każdym razem trza zmieniać bo przestawia na ręczne.
Mam nadzieje że pomogłem
Ustawienia -> Konfiguracja Konqueror ->Czcionki -> kodowanie domyślne -> iso 8859-2
apt-get install ttf-dejavu
a następnie w ustawianiach wyberamy jako czcionkę standardową np. DejaVu Sans
Zastosowałem arkusz styli ( konqueror, style dostępności). Czcionka jest teraz ok, ino jeśli było tło np. niebieskie, to teraz jest białe. Muszę chyba napisać sam arkusz.
Kod:
apt-get install ttf-dejavua następnie w ustawianiach wyberamy jako czcionkę standardową np. DejaVu Sans
E: Nie udało się odnaleźć pakietu ttf-dejavu
ja tam polskei dzongi mam ale chciałem sprawdzić te czcionke
ps. na apt-get.org też nie słyszeli ;)
A mi zainstalowało bez problemu te czcionki.
Jak pisałem problem rozwiązany połowicznie, za pomocą arkusza styli. Napisałem swój, ale na większości stron kolor tła też jest ustawiany za pomocą arkusza styli.
w backportach słyszeli o ttf-dejavu ;)
Mam polskie czcionki i kolorki definiowane na stronach przez css . Zapisałem plik styl.css zawierający tylko
body
{font-family:Nimbus Roman No9 L,helvetica;}
zapisałem w ~/.kde/share/apps/konqueror
w konquerorze zaznaczyłem, by ten arkusz styli stosował i zrestartowałem konquerora. Mam polskie czcionki
Strony: 1