Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
W openmediavault przez przypadek wyłączyłem protokół ipv4 przez web interface. Teraz nie mogę się zalogować przez przeglądarkę nie przydziela mi adresu ip. Jest jakiś sposób włączenia protokołu z konsoli ?
Jak Ci nie przydziela adresu IP to co ma do tego OMV?
Od tego jest DHCP.
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-08-18 09:17:31)
Nie przydziela bo protokół jest wyłączony to jak ma przydzielić. Mam ustawione dynamiczne przydzielanie. Nie wiem tylko jak włączyć ten protokół z konsoli a wyłączyłem go logując się przez przeglądarkę do openmediavault i tam namotałem.
Mylisz pojęcia, albo ja nie rozumiem o czym piszesz, ale inaczej może:
Masz jakiś dostęp do maszyny na której stoi OMV, fizyczny, zdalny?
Jeśli coś namieszałeś w statycznym IP maszyny to musisz fizycznie się do niej zalogować i zajrzeć do /etc/network/interfaces, jeśli oczywiście tam został ustalony statyczny IP.
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-08-18 11:11:24)
Tak mam fizyczny dostęp. Nie był ustalony statyczny IP dynamicznie mi go przydzielało.
Tu coś namieszałeś ?
Być może mieszam pojęcia albo się nie rozumiemy. Po prostu wszedłem do omv i chciałem wyłączyć protokół ipv6 bo się naczytałem, że jak się go nie używa to lepiej wyłączyć bo coś wtedy może zamulać a wyłączyłem ipv4. Myślę, że jakbym go włączył to znowu by wszystko hulało z tym, że nie mam możliwości teraz zalogować się przez przeglądarkę bo po wyłączeniu tego protokołu straciłem taką możliwość dlatego pytam czy jest możliwość włączyć go z konsoli.
Tak dokładnie tak jak na screenie i tam wyłączyłem ipv4.
To zaloguj się do tej maszyny i pokaż wyniki:
cat /etc/network/interfaces
ifconfig -a
Jak masz tam jakąś przeglądarkę to powinno zadziałać localhost:port omv
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-08-18 12:05:31)
A te linki to byś przepisał, żeby można było je kliknąć.
Ok myślałem, że da się wrzucić jako obrazek
https://zapodaj.net/e288099201117.jpg.html
https://zapodaj.net/e702e2c3a29b5.jpg.html
iface eth0 inet manual
zmień na
iface eth0 inet dhcp
Potem restart interfejsu
ifconfig eth0 down && ifconfig eth0 up
i powinno przydzielić adres IP z DHCP, do sprawdzenia wspomnianą komendą ifconfig.
Ewentualnie od razu ustal adres statyczny jeśli taki miałeś zgodnie z https://wiki.debian.org/NetworkConfiguration#Config … face_manually
Jeszcze raz przypomnę, powyższe dotyczy przypadku gdy połączeniami sieciowym zarządzasz z poziomu /etc/network/interfaces a nie np. NetworkManager.
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-08-18 16:45:36)
Po zmianie na dhcp jest jak trzeba. Tylko jeszcze w omv trzeba zmienić na dhcp i zapisać bo po restarcie znowu było manual. Dziękuje za pomoc.