Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Siemka. Kupując dysk nie doczytałem szczegółów i kupiłem dysk do laptopa. Czy są jakieś przeciwwskazania aby go zamontować w komputerze stacjonarnym?
link do dysku
Przeciwwskazań religijnych nie ma, musisz mieć tylko odpowiednią podstawkę (sanki), żeby sztywno siedział w obudowie w zatoce 3,5 cala lub większej.
Oczywiście użytkować tego dyzia trzeba tak, jakby pracował w lapku - mam na myśli ustawienia systemowe.
jakby pracował w lapku - mam na myśli ustawienia systemowe.
Mógłbyś napisać o jakie ustawienia chodzi?
Jeżeli chodzi o magnetyczne to dyski 2.5″ mają rzecz jasna mniejsze rozmiary i mniejszą prędkość obrotową talerzy a co za tym idzie mniejszy pobór prądu i mniejszy hałas ale także nieznacznie gorsze prędkości odczytu i zapisu od dysków 3.5″ i to w zasadzie tyle jeżeli chodzi o jakieś istotniejsze różnice. Spokojnie możesz używać.
Ostatnio edytowany przez hi (2017-06-02 11:28:29)
Semerchet napisał(-a):
jakby pracował w lapku - mam na myśli ustawienia systemowe.
Mógłbyś napisać o jakie ustawienia chodzi?
Przede wszystkim problem parkowania głowicy Cię może dotyczyć.
Są też jakieś czary do SSD.
Winnetou miał podobnego grata w lapku, więc pewnie będzie miał do zaproponowania więcej szczegółów.
Jacekalex napisał(-a):
Przede wszystkim problem parkowania głowicy Cię może dotyczyć.
wystarczy w pliku:
/etc/hdparm.conf
wstawić:
/dev/sdX { apm = 255 }
gdzie X to litera nowego dysku.
Jacekalex parkowanie głowicy można wyłączyć a nawet trzeba :)
A jak "nieparkować" głowicy w Windows 7?
Opis znajdziesz tutaj (tylko czy to bezpieczne?)
https://superuser.com/a/857130
http://disablehddapm.blogspot.com/p/1.html
Semerchet napisał(-a):
A jak "nieparkować" głowicy w Windows 7?
Ja używam programu HDDScan, jest tam opcja zbudowania pliku bat i wystarczy dodać go do harmonogramu zadań tak aby się uruchamiał przy odblokowaniu maszyny.
Ostatnio edytowany przez loms (2017-06-03 12:09:09)