Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam, czy jeżeli mam na sswoim serwerze kilka witryn, które mają sporą oglądalność w jednym czasie to czy jeżeli pokieruje każdą na osobny port wpłynie to pozytywnie na działanie serwera i ogólną wydajność? - Pytanie retoryczne.
Pytanie retoryczne? :)
Twige napisał(-a):
czy jeżeli mam na sswoim serwerze kilka witryn, które mają sporą oglądalność w jednym czasie to czy jeżeli pokieruje każdą na osobny port wpłynie to pozytywnie na działanie serwera i ogólną wydajność?
Oczywiście że wpłynie, na oglądalność też :D
Twige, podejrzyj sobie TCPdumpem na serwerze www co się dzieje po połączeniu z apaczem na standardowym porcie ;)
Uchylę tylko rąbka tajemnicy- połączenie z 80tym portem trwa ułamek sekundu.
lis6502 napisał(-a):
Twige, podejrzyj sobie TCPdumpem na serwerze www co się dzieje po połączeniu z apaczem na standardowym porcie ;)
Uchylę tylko rąbka tajemnicy- połączenie z 80tym portem trwa ułamek sekundu.
Czyli jak rozumiem moje pytanie jest po prostu durne tak?
Zmiana portów tak na prawdę nic konkretnego nie daje?
A jak sie to ma w razie ataków ddos?
Jeśli te ataki będą retoryczne to w sumie nie ma o co się martwić :D
Nic ci to nie da, jeśli chcesz cokolwiek optymalizować, to na poziomie interpretera, bazy danych dostaniesz raczej więcej, ale jeśli już tam jest wszystko wyżyłowane, mod_pagespeed włączony, to raczej pozostaje ci większy/drugi serwer
thomsson napisał(-a):
Nic ci to nie da, jeśli chcesz cokolwiek optymalizować, to na poziomie interpretera, bazy danych dostaniesz raczej więcej, ale jeśli już tam jest wszystko wyżyłowane, mod_pagespeed włączony, to raczej pozostaje ci większy/drugi serwer
Dziękuję za odpowiedź :)
Jeszcze jest Varnish - potrafi dać niezłego kopa - tyle że nieco na nie potrzebuje (cały cache trzymany w ramie)