Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam uzytkownikow. Do karty graficznej GTX 650 mam podlaczone dwa ekrany: monitor 27 cali pod dvi i telewizor 40 cali pod hdmi. Chcialbym ustawic ten sam obraz na dwoch monitorach, ale Nvidia settings nie pamieta ustawien (na root zapis takze). System Debian Jessie ze sterownikami z backportow 375.39.
PS. Przepraszam za brak polskiej klawiatury.
Pozdrawiam.
xrandr --output HDMI-0 --same-as DVI-0
nazwy ekranów mogą się różnić, poznasz je wydając polecenie xrandr bez żadnych argumentów. Możesz dodać polecenie do autostartu środowiska.
slrg napisał(-a):
setxkbmap pl
Ja zapytałbym jakie środowisko, bo mnie mieszanie swoich produkcji z automagią np KDE nie wychodziło na dobre i tylko się denerowałem.
azhag napisał(-a):
Kod:
xrandr --output HDMI-0 --same-as DVI-0nazwy ekranów mogą się różnić, poznasz je wydając polecenie xrandr bez żadnych argumentów. Możesz dodać polecenie do autostartu środowiska.
Przepraszam, ze tak pozno odpowiadam, ale przy dwuletniej absorbujacej corci nie mam zbyt wiele czasu i energii na swoje przyjemnosci. Jest jakis automat do uruchamiania skryptow startowych w Gnome, bo probowałem uruchomic swoj skryptKod:
#!/bin/bash ### BEGIN INIT INFO # Provides: two_monitors.sh # Required-Start: $all # Required-Stop: $all # Default-Start: 2 3 4 5 # Default-Stop: 0 1 6 # Short-Description: two_monitors # Description: Enable service provided by daemon. ### END INIT INFO xrandr --output HDMI-0 --same-as DVI-D-1wedlug tego poradnika https://dug.net.pl/tekst/157/jak_umiescic_swoj_skry … startowych__/ (skrypt skopiowalem do /etc/init.d/ , wydalem komende
Kod:
insserv two_monitors.shale skrypt sam sie nie uruchamia, recznie dziala.)
slrg napisał(-a):
Kod:
setxkbmap pl
Ja mam szwajcarska qwertz, ale ustawiam ja jako qwertz pl.
Ja zapytałbym jakie środowisko, bo mnie mieszanie swoich produkcji z automagią np KDE nie wychodziło na dobre i tylko się denerowałem.
Srodowisko Gnome.
azhag napisał(-a):
setxkbmap pl
Jak nie masz w laptopie wbudowanej polskiej klawiatury to mimo tego i tak musisz szukac liter i znakow.
Najlepiej użyć pliku ~/.xprofile lub ~/.xinitrc w celu wykonania poleceń przy starcie
https://wiki.archlinux.org/index.php/xprofile
slrg napisał(-a):
settings nie pamieta ustawien
Czy wyprobowales paczke arandr ? (Clone/Extended)
arandr zapamiętuje do .screenlayout/układ.sh
Można to podpiąć pod autostart Xów/środowiska.
darius napisał(-a):
slrg napisał(-a):
settings nie pamieta ustawien
Czy wyprobowales paczke arandr ? (Clone/Extended)
lis6502 napisał(-a):
arandr zapamiętuje do .screenlayout/układ.sh
Można to podpiąć pod autostart Xów/środowiska.
Dziekuje, wlasnie wyprobowalem i skrypty dzialaja, tylko gdzie do autostartu w Gnome je wrzucic, bo w /home/user/.config/autostart nie dziala.
slrg napisał(-a):
Dziekuje, wlasnie wyprobowalem i skrypty dzialaja, tylko gdzie do autostartu w Gnome je wrzucic, bo w /home/user/.config/autostart nie dziala.
Jeżeli używasz Gnome to dlaczego nie ustawiasz dwóch monitorów w Ustawieniach → Ekrany.
Co do skryptu w :
gedit $HOME/.config/autostart/monitory.desktop
i wpisać coś w tym rodzaju:
[Desktop Entry] Name=Monitory Comment=Dwa monitory Exec=/ ścieżka do skryptu lub nazwa jak jest gdzieś w bin Type=Application NoDisplay=true X-GNOME-Autostart-enabled=true X-GNOME-UsesNotifications=true
Ostatnio edytowany przez jawojx (2017-05-07 17:26:35)
jawojx napisał(-a):
slrg napisał(-a):
Jeżeli używasz Gnome to dlaczego nie ustawiasz dwóch monitorów w Ustawieniach → Ekrany.
Co do skryptu w :Kod:
gedit $HOME/.config/autostart/monitory.desktopi wpisać coś w tym rodzaju:
Kod:
[Desktop Entry] Name=Monitory Comment=Dwa monitory Exec=/ ścieżka do skryptu lub nazwa jak jest gdzieś w bin Type=Application NoDisplay=true X-GNOME-Autostart-enabled=true X-GNOME-UsesNotifications=true
Ustawienie w Ekranach od Gnome jak i w Nvidia X Server Settings resetuja sie u mnie po restarcie, ale dziala Twoj sposob ze skryptem przy udziale xrandr, dziekuje wszystkim.
Ostatnio edytowany przez slrg (2017-05-07 17:56:17)
Strony: 1