Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Jak kilka lat temu używałem Debiana, to do wyboru miałem "Aptitude" oraz "apt-get". Z tych dwóch preferowalem "aptitude". Po ilku latach przerwy i powrocie do Debiana, zauważyłem, że nie ma domyślnie zainstalowanego aptitude, dlatego też sobie go dociągnołem.
Zauważyłem też że pojawiło się nowe polecenie tzn "apt". I teraz pytanie skoro aptitude zostało domyśnie wywalone, czy to oznacza, że powoli będzie się przechodzić na nowe polecenie, i czy gdzieś mogę znaleźć listę różnic pomiędzy tymi poleceniami? A co wy polecacie?
W necie jest pełno informacji na temat apt-get vs aptitude, ale nie mogę znaleźć informacji na temat apt.
Ja tam używam nowego apt, czasami posilkując się starym
apt-cache search paczka
itp...
Kiedyś dawno dawno temu apt-get i aptitude nie było kompatybilne i każde korzystało ze swojej bazy o pakietach... Potem to naprawili
i można było działać dwoma na raz. Teraz zapewne nie ma znaczenia , którego polecenia będziesz używał. Apt to tylko 3 literki :)
więc mniej czasu na wprowadzanie polecenia potrzeba poświęcić.
https://www.debian.org/doc/manuals/debian-faq/ch-pkgtools.en.html
Ja też preferuję apt bo jest krótszy czasem wspomagając się starym.
Ja zaś wolę aptitude ponieważ wg mnie poręczniejsze jest
aptitude search paiet aptitude show pakiet
Poza tym aptitude mówi jeśli czegoś nie idzie zainstalować dlaczego.
ilin napisał(-a):
Ja zaś wolę aptitude ponieważ wg mnie poręczniejsze jest
Kod:
aptitude search paiet aptitude show pakietPoza tym aptitude mówi jeśli czegoś nie idzie zainstalować dlaczego.
No właśnie :)
a apt fajnie edytuje repo
apt edit-sources
:P