Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Oczywiście, wszystko pięknie śmiga. Dziękuje. Jakiś opis do FAQ trzeba machnąć.
I taki dodatek. Przed upgradem do xorg 7 usunąć Operę.
Dlaczego opere?
PS: ty masz monitor lite-on`a??

Członek DUG
Opera linkuje plik opera z /usr/bin do /usr/Xxxx/bin, ten zaś katalog zostaje skasowany podczas upgradu xorgów. A że jest tam plik opery, to wywala błąd i nie chce się dalej upgradować. Po odinstalowaniu Opery wszystko jest ok.
Tak, mam Liteona monitor i nagrywarkę cdrw.

Członek DUG

Opera linkuje plik opera z /usr/bin do /usr/Xxxx/bin, ten zaś katalog zostaje skasowany podczas upgradu xorgów. A że jest tam plik opery, to wywala błąd i nie chce się dalej upgradować. Po odinstalowaniu Opery wszystko jest ok.
Tak, mam Liteona monitor i nagrywarkę cdrw.
zawsze chyba mozna skompilować opere albo samemu przekopiować pliki z paczki gdzie indziej...
Nie wiedziałem że lite-on robi monitory.. dobry jest?

Członek DUG
Paczkę mam z deba, nie wiedziałem, że można już źródła kompilować. To są dostępne?
A przenoszenie plików nic nie dałoby, bo wypisuje, iż tam jest plik z pakietu opera.
Monitor? Może być. Nawet niczego sobie.
Użytkownik

moze troszke nie na temat:
jezeli tak ktos bardzo ma stracha przed upgrade'em to moze zrobic tak:
po zainstalowaniu systemu bazowego usun katalog:
/var/cache/apt/achives
stworz katlog archives na innej partycji. zrob dowiazanie tego katalogu do /var/cache/apt/archives
po takim zabiegu wszystkie pakiety zaciagane przez apt potem sie cache'owaly na odzielnej partycji. jak ci sie system wywala, to robisz formata, instalujesz system bazowy na nowo a reszta pakietow bedzie ci z cache leciala :) ja tak mam i musze przyznac, ze to bardzo wygodne.
tylko uwaga! nie mozesz robic apt-get clean bo ci wszystkie pakiety usuniesz!

Członek DUG

Użytkownik

Też zrobiłem upgrade do xorg 7 i dzięki temu tematowi udało mi się rozwiązać problem z nvidia (przekopiowanie plikow z /usr/lib/xorg/lib/* do /usr/lib/xorg/).
Poki co pojawily się problemy z arts, ktore chce sie uruchomic i zajmuje 100% cpu, mimo ze pakietu arts nie mam zainstalowanego. Jakis pomysl?
pozdrawiam

Moderator

Jesli masz kde to odpal kde control center i wyłącz serwer dźwięku.

Użytkownik

Jesli masz kde to odpal kde control center i wyłącz serwer dźwięku.
Tak mam kde 3.5 i jak wyłączyłem serwer dzwięku w control center to dzwięku też nie ma. Przy włączonym serwerze dostaję komunikat:
Sound server fatal error
cpu. overload, aborting
jakie pakiety powinienem mieć jeśli mam alse skompilowaną w jądrze. Mam pakiet alsa-utils, alsa-tools, artsd linux-sound-system etc
pozdrawiam

Moderator

Wystarczy alsa-utils i alsa-base. Konfigurujesz karty i wszedzie ustawiasz wtyczke wyjściową na alse. A wszelkiego rodzaju serwery dźwieku ze środowisk graficznych, jak arts, esd etc wyłacz, gdyz zuzywają tylko zasoby i blokuja karte.

Użytkownik

To znaczy, że taki wpis po ps aux jest niepotrzebny?
sewi 5443 0.0 0.9 13260 7572 ? S 18:53 0:01 /usr/bin/artsd -F 10 -S 4096 -s 60 -m artsmessage -c drkonqi -l 3 -f

Członek DUG

właśnie upgrade'nąłem sobie xorga...
ładnie, nie ma problemu z symlinkiem do /usr/x11r6, wszystko autamatycznie zrobione....
błąd numer 1 - trzeba zmienić konfig xserver-xorg (dodać coś z framebufferem, bo podczas przełączania z konsol na ekranie x-ów zostają takie zielone paski)
błąd numer 2 - trzeba sprawdzić obecność czcionek w systemie ;] bo chyba coś nieco odinstalował przy instalce x11-common...

Użytkownik

Na drugim zrobiłem też upgrade do xorg 7 jednak tam jest karta graficzna ati i nie wiem jak sobie z tym poradzic. Czy ktos robil podobny upgrade z karta ati?
Pozdrawiam

unknown
Dzisiaj zobaczylem ze jest 7.0 w testing wiec postanowilem zrobic upgrade.
Wylaczylem x, sciagnelo sie wszystko, zaczelo instalowac...
zatrzymalo sie na bledzie informujacym o tym ze katalog /usr/X11R6/bin/ nie jest pusty, mam go wyczyscic i po tym wznowic aktualizacje. Zatwierdzilem blad i usunalem zawartosc katalogu (pozostalosci po fglrx i operze). Uruchomilem ponownie aptitude naciskam g (upgrade) i po chwili wywala mi bledy ;/ wraca do aptitude, pakiety nadala sa zaznaczone do aktualizacji.
w logu aptitude nic nie ma tak samo dpkg, gdzie mam szukac informacji co poszlo nie tak?

były zielony_83 :)
no wlasnie bns looknij moj temat mi sie udalo wsio zainstalowac ale nie czyscilem tego katalogu :-) mi krzyczal o xlibmesa-gl i xlibmesa-gl-dev bodajże przy tym musialem wywalic xlibosmesa wszystkie

Członek DUG

unknown
no wlasnie nie wiem jakie bo na ekranie widze tylko spis pakietow i komunikat nacisnij przycisk aby kontynuowac (wszystko pod konsla bez iksow i nie moge ptrzewinac do gory :) ) dlatego sie pytam gdzie mam szukac info o bledach
w dpkg konczy sie unpacking x11-common
probowalem zrobic dpkg-reconfigure x11-common to pisze ze nie jest poprawnie zainstalowane
po apt-get install x11-common wywala cos o zaleznosciach (znowu duza lista pakietow)
tak samo sie dzieje jak chce usunac

Członek DUG

ja korzystam z APTITUDE i nie krzyczal o zadne zaleznosci.. w tym przypadku :-) jedyny problem jaki wyniknal to ze sterownikami ..

Członek DUG

unknown
apt-get -f install - spróbuj to
jak to robie to wyskakuje
Searching for overlapping packages... dpkg: błąd podczas czyszczenia środowiska: podproces post-instalation script zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błedy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/x11-common_1%3a7.0.20_i386.deb E: Sub-proces /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
jak usunalem paczke x11-common z archives i po ponownym jej sciagnieciu prze aptitude/apt bledy sie powtarzaja
skasować Operę. Mi krzyczało, iż jest tam Opera, mimo iż ją recznie skasowałem. Całą skasować.
nie moge :)
kiedy robie
apt-get --purge remove opera
chce przeprowadzic najpierw instalacje pakietow ktore sa do uaktualnienia czyli znowu bledy jak wyzej :)

Moderator

Spróbuj w taki sposób.
1. Przenieś z /var/lib/dpkg/info/ pliki x11-common* do innego katalogu
2. usun opere: apt-get remove --purge opera
3. z powrotem przenieś x11-common do /var/lib/dpkg/info
4. wykonaj dpkg --configure -a ewentualnie dpkg --configure --pending
5. apt-get -f install

unknown
heh zapomnialem ze opere instalowalem z paczki .deb ze strony opera.com
wystarczylo zrobic zeby usunac opere
dpkg remove opera :)
tylko ze iksy nie chce wstac ;/
na sterowniku vesa i radeon
FreeFonthPath: FPE "/usr/share/fonts/X11/misc" refcount is 2, schould by 1: fixing
jeszcze to pomecze ale jak ktos zna odpowiedz to sie nie obraze jak sie podzieli nia :)

bns ja mam tak samo i wstaja wklej jeszcze wczesniejsze linijki
Witam wszystkich!
Mam problem z opera. Przed upgrejdem trzeba wywalic opere bo sie pluje. zrobilem upgrejd i wrzucilem z apta operke od nowa. niestety nie wiem czemu ale opera sie nie uruchamia. zadnych komunikatow o bledach nic..
O co chodzi?:>
znalazlem cos takiego --->>>
http://my.opera.com/toman/blog/show.dml/241890
niestety rezultat zerowy:/