Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

Członek DUG

Ponoc nowy Kdevelop ma mozliwosc oblslugi jezyka SQL.
Tyle ze jakos sie go doszukac nie moge, wiedze tylko C/C++ ?
Zawsze przyzwyczajony bylem do konsolowego gcc a takie kombajny jak Kdevelop mnie przerazaja :-) ale chyba musze sie z nim polubic.
Moze ktos zna jakies fajne linki do obslugi Kdevelop'a w wersji [PL] ?

Administrator

SQL to język zapytań, nie piszesz w nim programów. Jakoś nie widze sensu jakiejś specjalniej obsługi jego. Na czym mogłaby polegać? Ciekawe, ale skoro tak mówisz, być może. Jeśli chcesz pisać w c++ z użyciem bazy to pewnie dorwiesz jakąs biblioteke z odpowiednimi funkcjami wykonującymi zapytania do różnych baz i trześć zapytanai SQL będzie tylko jednym z parametrów funkcji. Pomysł byłby też cieżki do zrealizowania bo co baza to odmienny dialekt tego języka, inne funkcje wbudowane itd.

Członek DUG

No na SQL to sie nic nie znam jeszcze :) wyczytalem tylko tu http://pl.wikipedia.org/wiki/KDevelop ze Kdevelop ma zaimplementowana obsluge SQL.
Widzialem gdzies pliki z rozszerzeniem *.sql a w nich pelno zapytan.
Ale w zasadzie chodzi mi o cos innego. Szukam srodowiska no i chyba Kdevelop jest nim , ktore da mi mozliwosc stworzenia aplikacji GUI w C++ i zintegrowania jej z baza danych.
Mowiac po chlopsku, chce zrobic aplikacje z interfejsem graficznym + doczepiona do niej baza w MySQL.
Za wszelkie linki, ktore by mi pomogly w uporaniu sie z tym z gory dziekuje :)