Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Posiadam dedyka w SYS.
Sprawdzając telnetem port 25 odrzuca połączenie.
Najlepsze jest to, że iptables jest wyłączone (używam panelu VestaCP)
telnet domena.pl 25
telnet ip 25
telnet localhost 25 (o dziwo działa...)
Prosiłbym o pomoc.
Jeżeli jesteś pewien że to nie firewall to sprawdz czy na tym ip coś nasłuchuje na porcie 25.
Jeżeli odrzuca połączenie to trzeba skonfigurować usługę która słucha na tym porcie.
Jak jakiś serwer pocztowy to chyba już nikt nie używa tych portów, a niektórzy dostawcy nawet go blokują.
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-03-12 08:21:24)
Pokaż wynik:
nmap -p 25 -sV domena.pl
Sprawdź też:
lft -d 25 domena.pl
oraz inne serwery, np:
lft -d 25 mail.onet.pl lft -d 25 poczta.interia.pl lft -d 25 smtp.gmail.com
Może Twój ISP blokuje port docelowy 25?
Nmapa i Lft masz w repo.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2017-03-12 08:38:30)
Jacekalex napisał(-a):
Pokaż wynik:
Kod:
nmap -p 25 -sV domena.plSprawdź też:
Kod:
lft -d 25 domena.ploraz inne serwery, np:
Kod:
lft -d 25 mail.onet.pl lft -d 25 poczta.interia.pl lft -d 25 smtp.gmail.comMoże Twój ISP blokuje port docelowy 25?
Nmapa i Lft masz w repo.
1 komenda pokazuję tylko bład : 25/tcp closed smtp
2 komenda moj nameserver serwera a reszta komend normalnie traceroute leci do tych smpt poczt.
Będziesz dalej teoretyzował czy może raczysz uprzejmie zapytać swojego ISP czy przypadkiem nie blokuje portu 25?
Jak może ISP blokować port skoro mam dedyka? To nie jest hosting www etc. Jeśli jednak źle mówię to chyba da się zmienić port?
Da się.
To będzie zmieniać trzeba w konfiguracji exima dobrze mówię?
Dobrze.
Dobra ja nie chce wykonywać reinstallu systemu bo mam na nim dużo rzeczy już postawionych i po prostu nie wiem co robić teraz.
apt-get install exim4-daemon-heavy Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done Some packages could not be installed. This may mean that you have requested an impossible situation or if you are using the unstable distribution that some required packages have not yet been created or been moved out of Incoming. The following information may help to resolve the situation: The following packages have unmet dependencies: exim4-daemon-heavy : Depends: libperl5.20 (>= 5.20.2) but it is not going to be installed E: Unable to correct problems, you have held broken packages.
Jest jakaś chętna osoba która skonfiguruję mi exim4 + roundcube na serwerze dedykowanym za opłatą? Proszę o PW do mnie jeśli jest taka osoba.
Obawiam się, że oprócz tego potencjalnego zleceniobiorcę czeka zabawa w naprawę zależności, w zasadzie będzie musiał od tego zacząć zanim przejdzie do właściwego zadania.
Ostatnio edytowany przez arecki (2017-03-12 13:54:13)
Wielu operatorów domyślnie blokuje port 25 - z reguły wystarczy napisać że mają odblokować. Ale dyskutujcie sobie dalej, powodzenia życzę.