Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Po zainstalowaniu Nouveau i ponownym uruchomieniu Debiana Jessie wyświetla się przez kilka sekund napis nouveau unknown chipset.
Na OpenSuse Leap 42.2 tak samo nie działa:
http://i.imgur.com/yJYifCO.png
Karta graficzna: Nvidia Geforce 840M.
Pytanie dlaczego chcesz używać Nouveau a nie nvidia-drivers?
Poprawcie mnie jak gadam głupoty, ale czy na kartach laptopowych nie trzeba było robić jakichś kombinacji z bumblebee?
Nie wiem jaka masz karte i czy nie zachodzi sytuacja, ze nie moze sie nouveau zdecydowac ktora obslugiwac jesli to lapek, to najprawdopodobniej ma dwie jedna intelowska i druga to juz trzeba kombinowac zeby sie dowiedziec. Mozna zainstalowac sobie pakiet nvidia-detect i pozniej wpisac z wiersza polecen
sudo nvidia-detect
. Tam powinno wyswietlic czy jakas nvdia sie ukrywa. Jesli masz 2 karty to podobno dobrze dziala pakiet nvidia-prime.
Jesli okaze sie ze jest tylko karta intela, to chyba trzeba dociagnac paczke firmware-nonfree-intel.
Ostatnio edytowany przez wikingagressor (2016-12-30 22:56:43)
Rozwiązałem już problem. Trzeba było dopisać nouveau.modeset = 0 w GRUB i zaktualizować system i bumblebee już działa.
Ostatnio edytowany przez t_dk (2016-12-31 19:03:48)