Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam szanownych kolegów,
mam do postawienia dwie samby. obydwie na tej samej zasadzie- czyli tylko dwóch userów ma mieć dostęp: ja osobiście u user który nazywa się backup. Nie muszę chyba tłumaczyć do czego służyć mają obydwie Samby :)
Generalnie chodzi mi o maksymalizacje środków bezpieczeństwa, więc im bardziej to zabezpieczę tym lepiej. Cały ambaras w tym że stacja Windowsowa odrzuca mi połączenie jak wpiszę login i hasło. Udział jest widoczny, ale po wpisaniu kredensziali wszystko szlag trafia.
Poniżej pierwszy plik konfiguracyjny. Drugi wrzucę w kolejny wątek, żeby ich wzajemnie nie mieszać.
user@ubuntu:~$ testparm Load smb config files from /etc/samba/smb.conf rlimit_max: increasing rlimit_max (1024) to minimum Windows limit (16384) WARNING: The "syslog" option is deprecated Processing section "[backup]" Loaded services file OK. Server role: ROLE_STANDALONE Press enter to see a dump of your service definitions # Global parameters [global] server string = %h server (Samba, Ubuntu) server role = standalone server map to guest = Bad User syslog = 10 log file = /var/log/samba/log.%m max log size = 1000 dns proxy = No panic action = /usr/share/samba/panic-action %d idmap config * : backend = tdb [backup] comment = Katalog kopii zapasowych path = /BACKUP/back_1/ read only = No
Ostatnio edytowany przez mathrix (2016-12-29 17:21:56)
Sam udział to za mało, trzeba dodać użytkowników
Tu masz opis jak skonfigurować Sambę w trybie standalone https://wiki.samba.org/index.php/Setting_up_a_Samba_Standalone_Server dostosuj do własnych potrzeb.
Zrobione.
łączę sie do niego poprzez smbclient,
Z Windowsa po podaniu loginu i hasła widzę już udział, ale niestety dostaje komunikat że udział jest już niedostępny kiedy próbuje się do niego dostać ...
Przez NET USE udało się go nawet podmontować i widzę pojemność dysków, ale wejść nie mogę...
___
Sam sobie pomogłem :)
Tu znalazłem odpowiedź:
http://unix.stackexchange.com/questions/214128/samb … ger-available
Ostatnio edytowany przez mathrix (2016-12-30 15:51:47)