Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Wątek Zamknięty
Mam prośbę o napisanie skryptu (najlepiej w bashu, choć niekoniecznie).
Najpierw nieco o genezie:
Zrobiłem ikonę w idesku, z akcjami skonfigurowanymi w następujący sposób:
dwuklik lewym - wejście menedżerem plików na cdrom
dwuklik prawym - montowanie cdroma
dwuklik prawym + ctrl - odmontowanie cdroma
Chciałem to uprościć do postaci:
dwuklik lewym - skrypt, o którym za chwilę
dwuklik prawym- odmontowanie cdroma
I sedno sprawy:
Chciałbym, aby skrypt sprawdzał czy cdrom jest zamontowany (czy jest wpisany do /etc/mtab?) i zależnie od wyniku:
1. jeżeli nie jest zamontowany - montował cdrom po czym wchodził menedżerem plików na cdrom (mount /dev/hdc && thunar cdrom)
2. jezeli jest - wchodził menedżerem na cdrom (thunar cdrom)
Z góry dziękuję za pomoc. :)
Takie cos?
#!/bin/bash cd=`cat /etc/mtab | egrep cdrom | wc -l` if [ $cd -eq 1 ] 2> /dev/null then mount /dev/hdc && thunar cdrom else thunar cdrom fi
Może spróbuj autofs, może nie wchodzi do katalogu po zamountowaniu i nic nie odpala, ale moutuje płyte jesli jest w napedzie po wejsciu do punktu mountowania. Fajna rzecz.
Takie cos?
prawie, był mały błąd, ale sam sobie poradziłem ;)
#!/bin/bash
cd=`cat /etc/mtab | egrep cdrom | wc -l`
if [ $cd -eq 0 ] 1> /dev/null
then
mount /dev/cdrom && thunar cdrom
else
thunar cdrom
fi
Wielkie dzięki. :)
No na odwort wkleilem komendy:)
ale 2> mialo byc tak na wszelki wypadek.
Może spróbuj autofs, może nie wchodzi do katalogu po zamountowaniu i nic nie odpala, ale moutuje płyte jesli jest w napedzie po wejsciu do punktu mountowania. Fajna rzecz.
azhag tak jak kamikaze polecam ci autofs ułatwia życie i zmniejsza klikanie :)
azhag tak jak kamikaze polecam ci autofs ułatwia rzycie i zmniejsza klikanie :)
Nie masz chyba na myśli pewnej części ciała cztery litery. Powinieneś wiedzieć co oznacza śląski regionalizm "rzyć". ;)
azhag tak jak kamikaze polecam ci autofs ułatwia rzycie i zmniejsza klikanie :)
Nie masz chyba na myśli pewnej części ciała cztery litery. Powinieneś wiedzieć co oznacza śląski regionalizm "rzyć". ;)
:P pisałem to tak na szybko i jakoś tak wyszło, poza tym nie nawidze regionalizmów i śląska
poza tym nie nawidze regionalizmów i śląska
To ma nawet swoją nazwę - ignoranctwo.
poza tym nie nawidze regionalizmów i śląska
To ma nawet swoją nazwę - ignoranctwo.
azhag po prostu uważam że jest jeden język polski i z jego powinni korzystać wszyscy którzy nazywają sie Polakami, taki śląski to całkiem porażka na całej linii
azhag po prostu uważam że jest jeden język polski i z jego powinni korzystać wszyscy którzy nazywają sie Polakami
jedną rzeczą jest nieposługiwanie się, inną nieznajomość i chęć w niej pozostawania.
taki śląski to całkiem porażka na całej linii
czemu?
na szczególne potepienie zasługuje nieuzasadniona niechęć czy wręcz nienawiść względem innych regionów
nie nawidze (...) śląska
ale ten watek chyba nie o tym był.
azhag po prostu uważam że jest jeden język polski i z jego powinni korzystać wszyscy którzy nazywają sie Polakami
jedną rzeczą jest nieposługiwanie się, inną nieznajomość i chęć w niej pozostawania.
taki śląski to całkiem porażka na całej linii
czemu?
na szczególne potepienie zasługuje nieuzasadniona niechęć czy wręcz nienawiść względem innych regionównie nawidze (...) śląska
ale ten watek chyba nie o tym był.
śląska nie nawidze ponieważ prawie na nim mieszkam nie nawidze go tak samo jak zagłebia, ponieważ dobija mnie ta dziura gdzieś daleko w Polsce a nie z powodu ludzi na nim żyjącyh albo rasizmu
azhag zakończmy offtopa
to jest prawie faszyzm !!! Będzin to nie śląsk regionalnie ale należy nietsety do województwa śląska czy się to komuś podoba czy nie. A uwierz że Katowicom nieleży Będzin jako miasto śląskie z wiadomych przyczyn (no comments). Ale po co właściwie ta gadka ?? Nie uważasz adamos że ktoś (np ja może czuć się urażony?
Tak więc Linux niech nie dzieli nas a łączy .. sprawy regionalne zostawmy dresiarzom
peace
K-CE
Wątek Zamknięty
Strony: 1