Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Debian 8 Jessie. Jak zrobić żeby system się automatycznie logował do środowiska graficznego (MATE albo KDE) bez żadnych menedzerów typu KDM, Lightdm itp.? Obecnie po uruchomieniu systemu ręcznie wklepuje nazwe użytkownika, hasło i "startx" w tty1:
Debian GNU/Linux 8 debian tty1
debian login:
ale w tym momencie właśnie chcę żeby system automatycznie się uruchamiał dalej, bez podawania żadnego hasła ani nazwy usera, bo na kompie jest tylko jeden użytkownik i nie ma takiej potrzeby. Jak to zrobić?
Do automatycznego odpalania x-ów dopisz sobie do ~/.bash_profile
if [ -z "$DISPLAY" ] && [ -n "$XDG_VTNR" ] && [ "$XDG_VTNR" -eq 1 ]; then exec startx fi
Potem stwórz sobie plik .xinitrc w katalogu usera i dopisz tam
exec mate-session
do kde
exec startkde
/edyta
Nie zauważyłem automatycznego logowania :)
Edytujesz plik: etc/systemd/system/getty.target.wants/getty@tty1.service
Zedytuj ten kod w ten sposób
ExecStart=-/sbin/agetty -a <nazwa użytkownika> %I $TERM
Dodatkowo możesz wpisać
systemctl set-default multi-user.target
żeby system nie uruchamiał login managera, jeśli nie chcesz go usuwać. Powinno hulać.
Ostatnio edytowany przez krasnij (2016-11-26 15:57:44)
A w czym Ci przeszkadza jakiś lekki display manager i autologin?
Mam to w domowym lapku (taka maszynka do pisania, co jak kto usiądzie to dobrze) i od paru lat sprawuje się nieźle.
System - od Łubidubu10.04 (pierwsza instalacja) do X16.04 (dziś)...
Działa, dzięki:)
@ethanak nie żeby przeszkadzało, ale to ma być na kompie rodziców a nie u mnie. Żeby było łatwiej i szybciej.
tylko nie wiem czy to nie powoduje jakieś podwójne zalogowanie konta. Wynik polecenia who:
tester@debian:~$ who tester tty1 2016-11-26 17:18 tester pts/0 2016-11-26 17:21 (:0.0)
tty1 = to po prostu pierwsza konsola ( alt + tab + f1), na której się logowałeś.
pts/0 = emulator terminala, którego obecnie używasz (np xterm)
Strony: 1