Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Jaki element jądra odpowiada za obsługę sprzętu w systemie Linux ?
Chyba sobie sama odpowiedzialas.
W sumie to nie znam się, ale zawsze wydawało mi się, że jądro to jest interfejs porozumiewawczy między programami a sprzętem, więc chyba całe jądro obsługuje sprzęt. Ale tak jak mówię, ja się nie znam i mam wszy.
... chyba całe jądro obsługuje sprzęt. Ale tak jak mówię, ja się nie znam i mam wszy.
No nie całe, logicznie na to patrząc. Część jądra obsługuje różnego rodzaju protokoły sieciowe, niezależne przecież od sprzętu (TCP, IPX i parę innych), filtrowanie pakietów, kryptografię, systemy plików i formaty binarne i wiele innych części jądra niekoniecznie związanych z obsługą sprzętu.
widzisz Czadman, datego Ty jesteś Bossem a ja masterem :)
widzisz Czadman, datego Ty jesteś Bossem a ja masterem :)
Pykaj posty to zostaniesz bossem. ;)
Ale odpowiadając na główne pytanie to będą na pewno sekcje:
Block layer
Processor type and features
Power management options
Bus options (PCI etc.)
Device Drivers
Firmware Drivers
oraz gdzieniegdzie jeszcze porozrzucane, jak np. obsługa bluetooth w sekcji networking.
A kwestia modułów jest taka, że można mieć moduły lub wpakować na sztywno do jądra. Bo mamy raczej na myśli jądro jako takie, czyli całe źródła dostępne do ściągnięcia.