Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1

Członek DUG
 Członek DUG

Ma ktoś pomysł jak zrobić upgrade Archa ale z pominieciem DE (w moim przypadku jest to Gnome 3)?
Czyli takie pacman -Syyu (tylko żeby Gnome 3 zostało stare).
Zrobiłem testowo upgrade i podbiło mi Gnome do 3.22 - masakra nie da się używać tyle baboli :(
Dobrze, że zawsze przed upgrade systemu robie backup clonezilla.....
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2016-10-20 21:52:20)

Członek DUG
 Członek DUG

Chyba znalazłem :)
https://wiki.archlinux.org/index.php/pacman
IgnoreGroup=gnome gnome-extra
Stosował ktoś może i podzieli się zdaniem czy ma to sens?
Ostatnio edytowany przez debianus_userus (2016-10-15 22:01:17)

Użytkownik
 Użytkownik

jeśli chcesz zatrzymać wersję na jakiś czas, aż poprawią błędy, to może być to dobry pomysł. Problemy się zaczną jak pojawi się aktualizacja paczki która wymaga nowego gnoma - wszystko się posypie i trzeba będzie to usunąć.
W Archu generalnie jest mile widziany update całego systemu za jednym zamachem.
btw zawsze możesz się przenieść na KDE, ja to zrobiłem kilka dni temu właśnie żeby się nie męczyć z nowym gnomem - niedawno wyszło wydanie 5.8 które u mnie działa bardzo dobrze

Użytkownik
 Użytkownik

debianus_userus napisał(-a):
Stosował ktoś może i podzieli się zdaniem czy ma to sens?
Zapoznaj się z opisem http://linux-pavbaranov.blogspot.com/2016/09/jak-ni … gnorepkg.html To dotyczy wszakże KDE, ale może być podobnie z gnome.

Członek DUG
 Członek DUG

Zdaję sobie sprawę, że upgrade całego systemu jest najbardziej pożądany. Dlatego pozornie bezpieczniejsze powinno być "zatrzymanie w czasie" całej grupy a nie pojedynczych paczek.
Oczywiście takie zatrzymanie nie trwało by wieczność miesiąc może dwa...do czasu rozwiązania tych problemów.
Gnome 3.20 działa wybornie na Archu, KDE jest dla mnie przebajerowane a jak każdy soft raz będzie działać dobrze a innym razem po upgrade się rozsypie.
Na razie przeczekam z tydzien, dwa i zrobie next podejscie :)

Członek DUG
 Członek DUG

Przyczyną całego zamieszania w Gnome 3.22 było domyślne odpalenie na Wayland, po przejściu na Xorg'a - jak ręką odjął :-)
Strony: 1