Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Chciałbym zrobić takie małe zarządzanie usługami na serwerze via SNMP.
Daemon ma możliwość uruchamiania skryptów i mi o to chodzi.
Robie skrypt, który jako argument przyjmuje adres ip i uruchamiam go:
/usr/local/bin/block.sh 192.168.1.11
Teraz jak mogę uruchomić to z poziomu SNMP?
w snmpd.conf
exec blokuj /usr/local/bin/block.sh $IP
z tym, że nie mogę namierzyć możliwości podawania argumentów :/
czy w ogóle da się to zrobić?
z góry dzięki za podpowiedzi.
Albo IPSET (dorzucanie do tablicy ipseta - to blokowanie), a dane odbiera jakiś robot XMPP, tylko wtedy będziesz adresy kleił w komunikatorze. :D
Przykład bardzo prostego robocika:
.... contact: prezes@domena.tld Presence: 1 Status: Status Message: Is On Roster: 1 contact: robot@domena.tld Presence: 1 Status: Status Message: Message from prezes@domena.tld: Message: 192.168.1.11
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-09-24 05:30:20)
zlyZwierz napisał(-a):
Zrób to po ssh, jak człowiek ;)
teraz mam po ssh, chciałem coś uniwersalnego zrobić. Do ssh to klucze, konto usera , uprawnienia itd.
Ja bym radził jednak XMPP, wtedy w ogóle nie musisz wystawiać żadnego portu z demonem na prawach roota do komunikacji, bo serwer jest klientem XMPP, komunikacja idzie przez zewnętrzny serwer.
Chyba że postawisz serwerek jabbera na maszynie, której sprawa dotyczy.
Do takich prostych rzeczy się to sprawdza genialnie.
Przy okazji, choćby serwer był nie wiem jak ddosowany, tak, że o SSH czy SNMP nie ma co marzyć, to klient XMPP często jeszcze chodzi, i potrafi wysyłać wiadomości diagnostyczne.