Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Mam pewien problem z dźwiękiem w moim debianie.
Po uruchomieniu systemu dźwięk jest tylko na słuchawkach.
Aby dźwięk pojawił się w głośnikach muszę uruchomić alsamixer, wyłączyć mute dla głośników, oraz wyłączyć opcję auto-mute.
Czy da się zmienić aby po uruchomieniu systemu dźwięk był bezpośrednio na głośnikach ?
A może jest możliwość automatycznego przełączania się między głośnikiem a słuchawkami np. podłączam słuchawki wtedy dźwięk jest w słuchawkach, wyciągam słuchawki z gniazda dźwięk jest w głośnikach?
Będę wdzięczy za pomoc.
Co to jest, lapek?
auto mute mode czyli przełączanie się między głośnikami a słuchawkami działa na tej zasadzie, że przełącza na głośniki kiedy wypniesz słuchawki i na odwrót, przełącza na słuchawki kiedy je wepniesz. Przynajmniej tak to u mnie działa i musiałbyś mieć problem z wtykiem (zalany, coś popieprzone na łączeniu?) żeby nie działało.
Czy ten komp był kiedyś rozbierany? Patrzyłeś na bios? Czy takie jaja zdarzały się wcześniej?
Lenovo G580. Był rozbierany jakiś czas temu.
Ale raczej nie jest to uszkodzenie sprzętowe - głośniki działają (jak się odpowiednio ustawi w alsamixer), słuchawki też działają,
card 1: Generic1 [HDA Intel PCH], device 0: CX20590 Analog [CX20590 Analog] Subdevices: 0/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 1: Generic1 [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0
Ostatnio edytowany przez paw4el (2016-06-07 23:34:55)
paw4el napisał(-a):
Ale raczej nie jest to uszkodzenie sprzętowe - głośniki działają (jak się odpowiednio ustawi w alsamixer), słuchawki też działają,
Ja nie mówię o uszkodzeniu sprzętowym, tylko o źle wpiętych kablach. Powtórzę:
Czy taki przypadki zdarzały się wcześniej?
Czy na innych systemach działa jak ma działać?
Strony: 1