Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
właśnie próbuję sobie zmiany wersji Python w systemie i mam błąd w składni, nie wiem, jak poprawnie wpisać, co robię źle.
Komenda:
mikul@debian:~$ update-alternatives: using /usr/bin/python2.7 to provide /usr/bin/python (python) in auto mode
Zwraca:
bash: błąd składni przy nieoczekiwanym znaczniku `('
Robię wg. tego opisu.
2994
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:40:27)
Jaką wersję chcesz ustawić?
Dziękuję za przeniesie tematu.
Ok, już rozumiem. Zastanawiało mnie, dlaczego nie ma ani hasha ani dolarka w tej drugiej linijce :)., a to wynik tej 1ej linijki :). Co do wyboru wersji pythona, to zależało mi na tym, abym mógł się przełączać w każdej chwili - i tak też się udało. Wszystko działa.
Dziękuję.
2996
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:40:30)
No tak, działa jak trzeba :). Dziękuję.
A czy możesz mi wyjaśnić, jaki inny cel przyświeca temu rozwiązaniu z "update-alternatives"? Może coś mądrzejszego się za tym kryje? Ja zwyczajnie chciałem sobie ustawić python3 jako główny, ale mieć też dostęp do wersji 2, więc to rozwiązanie działa oczywiście, ale względem twojego przykładu, to jednak działanie dłuższe i chyba jednak mniej praktyczne do tego, co potrzebuje.
Ostatnio edytowany przez mikul (2016-05-13 13:26:45)
Strony: 1