Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć. Mam problem. Nie ważne czy myszka firmy TakeMe za 9zł na kablu czy HP z dzyndzlem bezprzewodowym to scroll w standardowym Debianie 8 działa jak chce - tzn. scrolluje a on przesuwa raz do góry, raz w dół. Nawigowanie za pomocą scrolla jest niemożliwe. Czuje, że to kwestia sterowników, ale jaki i jak zainstalować ?? Dzięki za waszą pomoc !!
Obawiam się że dużo od podłoża zależy.
Czasem perfekcyjnie działa na zwykłym biurku, bez podkładki, czasem niestety. Miewałem tak.
2970
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:39:56)
TakeMe to chyba dosyć dobra jakość w porównaniu z HP. :D
Na wszystkich myszkach świata się nie znam, ale zawsze używam Logitecha, i jego laserowe odmiany chodzą prawidłowo na wszystkim, nawet na moich gaciach.
Obecnie mam Logitecha M705, przed chwilką spróbowałem na dosyć kudłatej głowie w roli podstawki (mojej), i myszka też chodziła prawidłowo.
Wiec jeżeli to nie jest walnięty sterownik, - takie przypadki się zdarzają,
to ja bym jednak poszukał porządnej myszki.
Obecne gryzonie sprawdź może na jakimś innym systemie operacyjnym, Windows, albo np Linuxa LiveCD, żeby wyjaśnić podejrzenia względem sterownika i Xorga.
Względnie warto wypróbować na innym kernelu, kiedyś jeszcze w Ubuntu miałem taki przypał, ze myszka się co chwila zatrzymywała na 2-3 sekundy,
pomogła wtedy aktualizacja jajka.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-04-25 19:24:14)
Podłoże nie ma nic do rzeczy raczej bo tutaj chodzi o kółko zintegrowane z 3 przyciskiem. Dodatkowo faktem jest, że na windowsie działało dobrze ;) Tutaj logi x.org http://pastebin.com/raw/D6ydVFEa