Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam was wszystkich. Moj problem tkwi w tym .ze chcialbym odpalic upiekszacz przezroczystosc ,ale tu mam zonka . Proszę sprawdzić, czy Xorg ≥ 6.8 jest zainstalowane, oraz czy zainstalowano program kompmgr, który jest rozprowadzany razem z kwin.
Proszę także sprawdzić, czy w pliku konfiguracyjnym serwera X (zwykle /etc/X11/xorg.conf) znajdują się następujące wiersze:
Section "Extensions"
Option "Composite" "Enable"
EndSection
Wreszcie, proszę sprawdzić, czy sterownik karty graficznej wspiera sprzętowe wspomaganie Xrender (dotyczy głównie kart nVidia):
Option "RenderAccel" "true"
In Section "Device" Widzicie to ja tez ale co to ma do tego bo ja mam zinstalowany xfree86 czy jak te wpisy dodam do /etc/X11/XF86Config-4 ktory mam zinstalowany to mi nie padnie cos. A poztym mam zinstalowany libxrender1
Dzieki za odpwiedz tez tak przypuszczalem ,ze tak to sie ma do tego. Teraz spytalem apta masz xorg a on nie mistrzu. Podal by mi ktos repo na xorga obojetnie jakie byle by dzialaly.
w backportach jest xorg
deb http://www.backports.org/debian/ sarge-backports main contrib non-free
zresztą możesz rzucić okiem na to co czadman napisał w FAQ