Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Hej wszystkim. Jestem początkującym użytkownikiem i co prawda grzebałem trochę w google, ale tak naprawdę nie zrozumiałem wiele. Jeśli ktoś miałby chwilę to bardzo bym prosił o zerknięcie.
Mam debiana testing z gnome. Ponieważ miałem trochę wolnego miejsca na dysku, postanowiłem zainstalować do przetestowania drugi system. Niestety głupio zainstalowałem go z BIOSem (obecny system mam w UEFI). Przy włączaniu systemu pojawia się:
A start job is running dor dev-disk-by\x2duuid-e0b7c591\x2dd6d5\x2d401b\x2d998d\x2dddb17acc12b6.device ( x min / 1min 30s)
Usunąłem partycje z dodatkowym systemem i z biosem, ale problem dalej się pojawia. Czy ktoś wie może dladczego tak się dzieje i jak temu zaradzić?

człowiek pasjonat :D
rudypirat napisał(-a):
Niestety głupio zainstalowałem go z BIOSem (obecny system mam w UEFI).
rudypirat napisał(-a):
Usunąłem partycje z dodatkowym systemem i z biosem, ale problem dalej się pojawia.
Co masz na myśli?

Użytkownik

Prawdopodobnie czeka cię naprawa MBR.
Na przyszłość, do testów lepiej użyć VM lub czegoś live.

elektryk dyżurny

takie są uroki systemd :P w /etc/fstab jest jakiś nieaktualny wpis i dlatego ten dziad każe ci czekać 90 sekund. wrzuć wyniki poleceń:
cat /etc/fstab
mount
spróbuj znaleźć różnicę

człowiek pasjonat :D
arecki napisał(-a):
Prawdopodobnie czeka cię naprawa MBR.
Na przyszłość, do testów lepiej użyć VM lub czegoś live.
Jeśli ma GPT, a musi mieć ze względu na UEFI, to tam MBR jako takiego nie ma.
Ostatnio edytowany przez Pavlo950 (2016-04-19 22:36:00)
@Pavlo950: hmm, przepraszam, że gmatwam, nie jestem pewien jak to wyrazić: chodzi mi o to, że Debiana mam w UEFI, a drugi system zainstalowałem w legacy mode (jeśli poprawnie używam terminu). Utworzyły się dwie partycje: jedna z BIOSem, druga na system. Usunąłem je GParted.
@arecki: jak się zabrać za tę naprawę?
VMka strasznie się zacinała i pomyślałem, że skoro mam trochę miejsxa to czemu nie zainstalować. Niestety to był błąd ; /
// edit: zaraz doczytam nowe posty
-----
Okej, dziękuję, spróbuję coś z tym zrobić jak dorwę się do lapka i dam znać ; )
Ostatnio edytowany przez rudypirat (2016-04-19 22:48:10)
Tu jest wynik tamtych poleceń:
;; cat /etc/fstab: # /etc/fstab: static file system information. # # Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices # that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> # / was on /dev/sda2 during installation UUID=fac2ae96-c412-40be-9aa8-772f40871c5d / ext4 errors=remount-ro 0 1 # /boot/efi was on /dev/sda1 during installation UUID=9D11-63F3 /boot/efi vfat umask=0077 0 1 # swap was on /dev/sda3 during installation UUID=e0b7c591-d6d5-401b-998d-ddb17acc12b6 none swap sw 0 0 /dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0 ;; mount; sysfs on /sys type sysfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) proc on /proc type proc (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) udev on /dev type devtmpfs (rw,relatime,size=10240k,nr_inodes=489052,mode=755) devpts on /dev/pts type devpts (rw,nosuid,noexec,relatime,gid=5,mode=620,ptmxmode=000) tmpfs on /run type tmpfs (rw,nosuid,relatime,size=786328k,mode=755) /dev/sda2 on / type ext4 (rw,relatime,errors=remount-ro,data=ordered) securityfs on /sys/kernel/security type securityfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) tmpfs on /dev/shm type tmpfs (rw,nosuid,nodev) tmpfs on /run/lock type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,size=5120k) tmpfs on /sys/fs/cgroup type tmpfs (ro,nosuid,nodev,noexec,mode=755) cgroup on /sys/fs/cgroup/systemd type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,xattr,release_agent=/lib/systemd/systemd-cgroups-agent,name=systemd) pstore on /sys/fs/pstore type pstore (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) efivarfs on /sys/firmware/efi/efivars type efivarfs (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime) cgroup on /sys/fs/cgroup/perf_event type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,perf_event) cgroup on /sys/fs/cgroup/freezer type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,freezer) cgroup on /sys/fs/cgroup/blkio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,blkio) cgroup on /sys/fs/cgroup/cpuset type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpuset) cgroup on /sys/fs/cgroup/cpu,cpuacct type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,cpu,cpuacct) cgroup on /sys/fs/cgroup/devices type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,devices) cgroup on /sys/fs/cgroup/net_cls,net_prio type cgroup (rw,nosuid,nodev,noexec,relatime,net_cls,net_prio) systemd-1 on /proc/sys/fs/binfmt_misc type autofs (rw,relatime,fd=24,pgrp=1,timeout=0,minproto=5,maxproto=5,direct) mqueue on /dev/mqueue type mqueue (rw,relatime) debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime) hugetlbfs on /dev/hugepages type hugetlbfs (rw,relatime) /dev/sda1 on /boot/efi type vfat (rw,relatime,fmask=0077,dmask=0077,codepage=437,iocharset=utf8,shortname=mixed,errors=remount-ro) binfmt_misc on /proc/sys/fs/binfmt_misc type binfmt_misc (rw,relatime) tmpfs on /run/user/117 type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,size=393164k,mode=700,uid=117,gid=123) tmpfs on /run/user/1000 type tmpfs (rw,nosuid,nodev,relatime,size=393164k,mode=700,uid=1000,gid=1000) fusectl on /sys/fs/fuse/connections type fusectl (rw,relatime) gvfsd-fuse on /run/user/1000/gvfs type fuse.gvfsd-fuse (rw,nosuid,nodev,relatime,user_id=1000,group_id=1000)
Hmm,wygląda bardzo różnie.

Ojciec Założyciel
Zakomentuj swap. Zobaczysz że będzie git

elektryk dyżurny

rudypirat napisał(-a):
Hmm,wygląda bardzo różnie.
to wrzuć sobie tak, może ci się rozjaśni:
mount | grep /dev
wyświetli tylko rzeczywiste zamontowane systemy plików. w fstabie masz /dev/sda1 i /dev/sda2 (tyle że zapisane ich UUID) i oba są zamontowane, więc pewnie jest tak jak mówi Bodzio. zakomentuj linijkę ze swapem i powinno być majonez. żeby sprawdzić, czy masz zamontowany swap wklep:
cat /proc/swaps
Okej, widzę.
Czyli trzeba w /etc/fstab zakomentować linijkę z UUID /dev/sda3?

Ojciec Założyciel
rudypirat napisał(-a):
Okej, widzę.
Czyli trzeba w /etc/fstab zakomentować linijkę z UUID /dev/sda3?
To jeszcze tego nie zrobiłeś ? ![]()