Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mógłby mi ktoś podpowiedzieć dlaczego nie mogę instalować alsy? Przy probie instalacji dostaje komunikat brak kandydującej wersji.Wersja Debiana to 8.3
W czym masz własciwie problem .
Co nie działa?
Tak jak napisałem przy próbie instalacji dostaje komunikat "brak kandydującej wersji alsa". Pierwszy raz się z tym spotykam
Nie ma takiego pakietu i nigdy nie było.
Dlatego pytam ponownie z czym masz problem ?
Właściwie miałe 2-letni rozbrat z linuksem więc się gubie...to inaczej w jaki sposób mogę zainstalowac alsę?
Pewnie masz zainstalowaną :)
sprawdz czy masz zainstalowana alse #
apt-cache policy alsa-base
jesli nie masz to dostaniesz takie info
alsa-base: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: 1.0.27+1
jesli nie masz to instalujesz
apt-get update && apt-get install alsa-base alsa-utils alsa-oss reboot
Ostatnio edytowany przez sidjestgit (2016-03-30 11:27:29)
sidjestgit napisał(-a):
apt-get update && apt-get install alsa-base alsa-utils alsa-oss
reboot
Pakiet: alsa-base Wersja: 1.0.27+1 Stan: niezainstalowany Priorytet: opcjonalny Sekcja: sound Opiekun: Debian ALSA Maintainers <pkg-alsa-devel@lists.alioth.debian.org> Architektura: all Rozmiar rozpakowanego: 85,0 k Wymaga: kmod (>= 17-1) Wymaga wstępnie: dpkg (>= 1.15.7.2~) Opis: Pakiet atrapa umożliwiający łatwe usuwanie bezużytecznych plików konfiguracyjnych. Jest to pusty pakiet, którego jedym celem jest zapewnienie, że bezużyteczne pliki konfiguracyjne kmod zostaną usunięte z systemu. Ta funkcjonalność znajduję się teraz w kmod. Strona internetowa: http://www.alsa-project.org/ Znaczniki: admin::configuring, admin::hardware, admin::kernel, role::app-data, works-with::audio
Ważniejszą rzeczą sa pakiety
libasound2 libasound2-plugins
Dzięki za pomoc...już wszystko działa jak należy