Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Od niedawna posiadam serwer dedykowany na którym znajdują się bazy danych sql. Problem polega na tym, że po przeniesieniu baz bardzo często w codziennym użytkowaniu pojawia się błąd. SQL error - zbyt wiele zapytań na raz. Z baz korzysta dużo osób i przy większej ilości danych serwer pada (www odpowiada i ładuje stronę natomiast nie dostaje odpowiedzi sql) właśnie przez nadmierną ilość połączeń. Jestem świeży w tym temacie i stąd moje pytanie. Czy istnieje możliwość zwiększenia domyślego limitu zapytań dla bazy SQL?
Ps. Jak dobrze zabezpieczyć bazy danych? Zainstalować dodatkowy program?
Jeżeli odpowiedź wydaje się banalna proszę o przeniesienie do istniejących wątków lub poradników.
Mój serwer opiera się na Debian 7 64bit
Ostatnio edytowany przez szymon130 (2016-03-26 17:47:02)
apt-cache search mysqltuner mysqltuner - Wysoce wydajny skrypt tuningujący MySQL
potem
mysqltuner
To skrypt diagnostyczny, zobacz co wypisze w wyniku.
Zapyta o usera do Mysqla, wpisujesz tam root i hasło_do_serwera.
Pod warunkiem, że nie masz tam spartolonych skryptów i to na pewno wina serwera Mysql, a nie jakichś błędów w programach, które z Mysql korzystają.
przyda się też:
apt-cache search mytop mytop - Monitor kwerend MySQL w stylu top
W konsoli:
mytop -u root -phasełko_do_mysql
i masz podgląd stanu wszystkich połączeń na żywo.
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-03-29 18:40:14)
Dziękuję.
Na próbę skopiuję wszystkie bazy danych i dam na testy 2-3 dni. Po tym czasie odnotuję wyniki i podzielę się na forum odpowiedziami serwera.
Ps. Nareszcie ktoś konkretny a nie znawcy typu: a próbowałeś - shutdown -r now i spróbuj od nowa :)
Ostatnio edytowany przez szymon130 (2016-03-29 16:45:02)
Wszystko działa poprawnie - do zamknięcia.
Strony: 1