Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# dmesg | grep blue root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister#
Nic
przeładuj ręcznie teraz moduły
modprobe -r btusb modprobe btusb
I pokaż
dmesg | grep blue
Przeładowałem, nadal nic. Nie może znaleźć urządzeń. Szuka w nieskończoność. Jego z telefonu też nie widać.
Trzeba sie koło tego firmware kręcić.
Wykasuj to stare firmware
sudo su rm /lib/firmware/brcm/BCM.hcd rm /lib/firmware/brcm/BCM43142A0-105b-e065.hcd
Potem przeładuj moduły
Pokaż co nam powie bez firmware
dmesg | grep blue
root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# rm /lib/firmware/brcm/BCM.hcd root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# rm /lib/firmware/brcm/BCM43142A0-105b-e065.hcd root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# modprobe -r btusb root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# modprobe btusb root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# dmesg | grep blue [ 6766.206262] bluetooth hci0: Direct firmware load for brcm/BCM.hcd failed with error -2
Ostatnio edytowany przez wasalister (2016-03-07 15:03:44)
Bez firmware jak widać się nie ładuje.
Masz windowsa na tym kompie ?
No właśnie nie mam, gdybym miał, to bym już miał obadane, czy działa pod windozą. Przed formatem na pewno działał.
Pytałem ze względu na pobranie z niego firmware bo do tych sciągniętych nie mam zaufania.
Sprobujemy innego firmware.
sudo su cd /lib/firmware/brcm wget https://www.dropbox.com/s/f503f6r686riiow/fw-105b_e065.hcd mv /lib/firmware/brcm/fw-105b_e065.hcd /lib/firmware/brcm/BCM.hcd
dmesg | grep blue
Po ściągnięciu modułu ikonka BT pojawiła się na pasku, po
modprobe -r btusb
zniknęła,po
modprobe btusb
znowu się pojawiła...
root@wasalister-Lenovo-G710:/lib/firmware/brcm# modprobe -r btusb root@wasalister-Lenovo-G710:/lib/firmware/brcm# modprobe btusb root@wasalister-Lenovo-G710:/lib/firmware/brcm# dmesg | grep blue [ 6766.206262] bluetooth hci0: Direct firmware load for brcm/BCM.hcd failed with error -2
Ostatnio edytowany przez wasalister (2016-03-07 15:29:08)
Ale po numerze [ 6766.206262] widac ze to komunikat z poprzedniego, jak nie było firmware.
Sprawdź czy działa.
Zrobiłem reboot. Teraz jak wklepuję
dmesg | grep blue
, to nic nie wypluwa. Przeładowałem btusb i nadal nic. Urządzeń nadal nie znajduje.
wasalister napisał(-a):
Zainstalowałem na Ubuntu jajo 4.4.0 wg instrukcji z
Kod:
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2016/01/how-to-install-linux-kernel-4-4-in-ubuntu/Teraz muszę dojść do jakiegoś tołku, bo raz działa, a raz nie. Jak działa, to nie wykrywa urządzeń.
jak już bawisz się z ubuntu to lepiej z aktualną betą, gdzie 4.4 jest domyślnie.
Znalazłem jeszcze jedną metode.
Jak się pojawisz to sprawdzimy.
wasalister@wasalister-Lenovo-G710:~$ hcitool scan Scanning ... wasalister@wasalister-Lenovo-G710:~$
Przynajmniej nie robi w nieskończoność, jak graficzny...
Zainstaluj ten pakiet.
https://launchpad.net/ubuntu/+archive/primary/+file … 1.1_amd64.deb
Potem
sudo su modprobe -r btusb modprobe btusb; echo "105b e065" >> /sys/bus/usb/drivers/btusb/new_id; hciconfig hci0 up; brcm_patchram_plus --patchram /lib/firmware/brcm/BCM.hcd hci0
dmesg | grep blue
root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# dpkg -i brcm-patchram-plus-nexus7_0.1.1_amd64.deb Wybieranie wcześniej niewybranego pakietu brcm-patchram-plus-nexus7. (Odczytywanie bazy danych ... 210834 pliki i katalogi obecnie zainstalowane.) Przygotowywanie do rozpakowania pakietu brcm-patchram-plus-nexus7_0.1.1_amd64.deb ... Rozpakowywanie pakietu brcm-patchram-plus-nexus7 (0.1.1) ... Konfigurowanie pakietu brcm-patchram-plus-nexus7 (0.1.1) ... Przetwarzanie wyzwalaczy pakietu ureadahead (0.100.0-19)... root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# modprobe -r btusb root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# modprobe btusb; echo "105b e065" >> /sys/bus/usb/drivers/btusb/new_id; hciconfig hci0 up; brcm_patchram_plus --patchram /lib/firmware/brcm/BCM.hcd hci0 port hci0 could not be opened, error 2 root@wasalister-Lenovo-G710:/home/wasalister# dmesg | grep blue
Spróbuj tę operację wykonać na starym jądrze.
Oczywiscie pakietu juz nie instaluj.
Stare jądro usunąłem. Jest jakiś prosty sposób, by je przywrócić? Generalnie, to telefon jest już widoczny, ale nie mogę wysyłać plików. Głośnika nadal nie widzi.
Edit: Zrobiłem to samo na starym jądrze i nadal jest ta sama sytuacja.
Ostatnio edytowany przez wasalister (2016-03-08 15:25:17)
Wg mnie coś nie tak z tym firmware chyba.
Postaw sobie na Virtualboxie windowsa.
To urządzenie na usb to powinien windows je obsłuzyc.
Zobacz jak to działa.
Jak co to pytaj.
Nie posiadam nośnika z Windowsem, więc na początek pobawię się innymi dystrybucjami. Zaczynam od openSUSE :)
To daj znać jak poszło.
Mnie też ciekawi czy to ruszy.
Sam będę jeszcze nad tym kombinował :)
Jak narazie, to nie mogę wystartować maszyny wirtualnej. Nie chce załadować modułu vboxdrw :)
Na ubuntu nie poradzę. :)
Zerknij tu za kilka godzin bo robię pewną rzecz która być może rozwiąże twoje problemy.
Mam suba na ten wątek. Jak coś napiszesz, to będę wiedzieć.