Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Czy ktoś mógłby mi pomóc - jakie pakiety muszę zainstalować, żeby (offline) móc poprawnie wyświetlać pliki *.php ? Po wrzuceniu na serwer wszystko ładnie działa, ale jak chcę bez połączenia internetowego otworzyć je z dysku w przeglądarce to zamiast je otwierać pyta czy chcę je zapisać czy otworzyć. Jak daję otworzyć to otwiera się nowa karta i dokładnie to samo okno z zapytaniem.
Hint: LAMP (Linux + Apache + MySQL + PHP).
Inaczej rzecz ujmując musisz sobie postawić lokalnie serwer www. Minimum to PHP + serwer www (apache/nginx/litehttpd/litespeed). Do tego (jeśli aplikacja używa) serwer bazy danych (mysql/mariadb/percona/postgresql)
O jo joj :D trochę to skomplikowane (dla mnie oczywiście) Mógłbyś coś więcej podpowiedzieć? Chociaż w skrócie, czego szukać i mniej więcej jak to zrobić. Nie chcę gotowca bo to bez sensu - niczego bym się nie nauczył. Ale kompletnie nie mam pojęcia jak to zrobić :D
nginx + php-fpm
Ostatnio edytowany przez pink (2016-02-08 01:19:36)
Nie trzeba instalować serwera www lokalnie. Można wykorzystać ten wbudowany w php:
man php napisał(-a):
-S addr:port Start built-in web server on the given local address and
port
Wtedy w katalogu z plikami php:
php -S localhost:port
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2016-02-08 08:57:22)
Piotr3ks - człowiek uczy się całe życie :) Nawet nie wiedziałem, że PHP potrafi być takie mądre. No to instaluj PHP i po bólu.
A co do poradników to na sieci jest tego cała masa, łącznie z poradnikami kork-po-kroku np na howtoforge.com
Python też ma wbudowany serwer, odpowiedni wrapper do php i też będzie działać.
winnetou napisał(-a):
Piotr3ks - człowiek uczy się całe życie :) Nawet nie wiedziałem, że PHP potrafi być takie mądre. No to instaluj PHP i po bólu.
A co do poradników to na sieci jest tego cała masa, łącznie z poradnikami kork-po-kroku np na howtoforge.com
Ten przydatny bajerek został wprowadzony w wersji 5.4 jak dobrze pamiętam. Awaryjnie zawsze można taki serwer podnieść :)
Nie wiem, czy takie mądre.
Przyszłość pokaże, ile z tego korzyści w WP, Joomli, Prestashopie i innych skryptach będzie.
Ja raczej obstawiam, że będzie z tego nowa katastrofa, jak zawsze w PHP.
Jacekalex napisał(-a):
Nie wiem, czy takie mądre.
Przyszłość pokaże, ile z tego korzyści w WP, Joomli, Prestashopie i innych skryptach będzie.
Ja raczej obstawiam, że będzie z tego nowa katastrofa, jak zawsze w PHP.
Nikt tutaj nie namawia do używania na produkcji serwera wbudowanego w php :)
php.net napisał(-a):
Warning
This web server was designed to aid application development. It may also be useful for testing purposes or for application demonstrations that are run in controlled environments. It is not intended to be a full-featured web server. It should not be used on a public network.
Źródło: http://php.net/manual/en/features.commandline.webserver.php
Ostatnio edytowany przez Piotr3ks (2016-02-08 23:17:45)
@Jacekalex:
Nikt tutaj nie namawia do używania na produkcji serwera wbudowanego w php :)
Nikt tu nie pisze o produkcji, po prostu jak średnio statystycznie na 1000 linii kodu wypada jeden babol, to każdy taki moduł zwiększa ryzyko dla całości.
Czy natomiast nie będzie można go wywołać w Apachu czy Nginxie z poziomu tamtego PHP, mam nadzieję, ale różnie z tym bywało wcześniej.
Poza tym, jak np "Lulek" zacznie serwery stawiać.....
Pozdro
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-02-08 23:23:08)
Wróciłem. Wybaczcie zwłokę - brak internetu. Pink - zainstalowałem nginx i php5-fpm (php-fpm nie znalazłem). Co dalej?
https://www.vultr.com/docs/setup-up-nginx-php-fpm-a … b-on-debian-8
krok z repozytorium nginx możesz pominąć.
Ostatnio edytowany przez mati75 (2016-02-13 09:46:14)
howto -w jest od groma na necie jak to nie ma być server produkcyjny to wybierz najkrótsze
nie musi byc do debiana konfiguracja jest taka sama na każdym Linuksie
jak będzie jakiś problem to najczęściej z prawidłowym podlinkowaniem katalogów z zawartośća do wyświetlenia.
ps. nie zapomnij zrestartowac servisow po zmianach w konfigach.
Ostatnio edytowany przez pink (2016-02-13 11:42:55)
Mati75 -> próbowałem zrobić wg instrukcji podanej w Twoim linku ale coś mi nie wychodziło. Mam zainstalowane pakiety te które tam opisywali, zrobiłem wszystko wg tego co było tam napisane, ale nadal nic się nie zmieniło.
pink -> jak zrestartować te servisy? Może wtedy zadziała? Czy po restarcie systemu same się zrestartowały (podejrzewam, że tak) i dalej nie działa. Nadal przy próbie uruchomienia index.php pyta się czy zapisać czy otworzyć i tak w kółko.
Z tego co się orientuję, to przeglądarka traktuje ten plik nie jako *.php ale jako zwykły plik.
Różnica jest taka, że pliki wykonywane po stronie serwera powinny byłyby być umieszczone
w katalogu serwera apache do tego przeznaczonego. Nie wiem jednak, gdzie ten katalog powinien
być w debianie oraz przy tej konfiguracji. Powołuję się tu na apache i własne doświadczenia.
No właśnie dość uciążliwe jest zapisywanie co chwilę i wysyłanie na serwer plików, żeby sprawdzić czy wszystko jest OK, a jeżeli nie to szukanie, poprawianie i znów wysyłanie, żeby sprawdzić. Dlatego zależy mi na serwerze lokalnym z obsługą PHP, żebym mógł sobie normalnie na kompie sprawdzać i dopiero później wysyłać jak już będzie gotowe.
Ale przecież piotr3ks już ci napisał jak wystartować lokalnie PHP, żeby działał jak serwer na twoim komputerze
thomsson -> zrobiłem tak jak mi piotr3ks napisał. Sprawdziłem też link, który podał. Utworzyło mi w folderze z plikami html plik TXT o nazwie ".directory" w którym jest
[Dolphin] Timestamp=2016,2,13,16,28,28 Version=3 [Settings] HiddenFilesShown=true
nic więcej się nie stało. przy otwarciu index.php nadal jest tak jak było wcześniej
No tak, bo otworzyłeś plik PHP, a nie stronę ze skryptem ;) spróbuje jeszcze raz:
Najpierw
php -S localhost:8080
A potem żeby zobaczyć swój skrypt w przeglądarce wpisujesz:
localhost:8080/index.php
Czy jak tam dalej ścieżka do pliku leci z tego folderu :)
Pozdro!
ja zawsze robię według tego: https://www.howtoforge.com/installing-nginx-with-ph … ebian-squeeze
poza tym przejrzyj uważnie configi czy ścieżki są poprawne
Reasum napisał(-a):
No właśnie dość uciążliwe jest zapisywanie co chwilę i wysyłanie na serwer plików, żeby sprawdzić czy wszystko jest OK, a jeżeli nie to szukanie, poprawianie i znów wysyłanie, żeby sprawdzić. Dlatego zależy mi na serwerze lokalnym z obsługą PHP, żebym mógł sobie normalnie na kompie sprawdzać i dopiero później wysyłać jak już będzie gotowe.
hehe
tłumaczyłem to takiemu jednemu webmajsterowi ale ie dal sie przekonac a potem jeszcze chciał żebym mu pomógł postawić server produkcyjny (nie testowy) na starym mac-booku bo taniej.
Ostatnio edytowany przez pink (2016-02-16 10:21:05)
thommson -> spróbowałem ;) po wpisaniu w przeglądarce
http://localhost:8080/index.php
lub
http://localhost:8080/home/oskar/WWW/index.php
- w przeglądarce otrzymuję "błąd wczytywania strony. nie udało się nawiązać połączania"
pink ->
root@ResResovsky:/home/oskar# apt-get install nginx Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: nginx 0 aktualizowanych, 1 nowo instalowanych, 0 usuwanych i 1 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 462 kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 1125 kB miejsca na dysku. Pobieranie:1 http://nginx.org/packages/debian/ jessie/nginx nginx amd64 1.8.1-1~jessie [462 kB] Pobieranie:2 http://nginx.org/packages/debian/ jessie/nginx nginx amd64 1.8.1-1~jessie [462 kB] Pobrano 461 kB w 2min 49s (2714 B/s) (Odczytywanie bazy danych ... 132668 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.) Przygotowywanie do rozpakowania pakietu .../nginx_1.8.1-1~jessie_amd64.deb ... ---------------------------------------------------------------------- Thanks for using nginx! Please find the official documentation for nginx here: * http://nginx.org/en/docs/ Commercial subscriptions for nginx are available on: * http://nginx.com/products/ ---------------------------------------------------------------------- Rozpakowywanie pakietu nginx (1.8.1-1~jessie) ... dpkg: błąd przetwarzania archiwum /var/cache/apt/archives/nginx_1.8.1-1~jessie_amd64.deb (--unpack): próba nadpisania "/usr/sbin/nginx", który istnieje także w pakiecie nginx-full 1.6.2-5+deb8u1 dpkg-deb: błąd: podproces wklej został zabity sygnałem (Przerwany potok) Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: /var/cache/apt/archives/nginx_1.8.1-1~jessie_amd64.deb E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) root@ResResovsky:/home/oskar#
2735
Ostatnio edytowany przez uzytkownikubunt (2016-12-01 01:34:57)
odpaliłem go
i po wpisaniu zarówno tak jak wcześniej jak i tak jak teraz podałeś dalej jest to samo. Po wpisaniu
nie robiłem nic więcej w konsoli, nie zamykałem jej więc powinien być odpalony. Co do iptables -n -v -L to :
root@ResResovsky:/home/oskar/WWW# iptables -n -v -L Chain INPUT (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes) pkts bytes target prot opt in out source destination Chain FORWARD (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes) pkts bytes target prot opt in out source destination Chain OUTPUT (policy ACCEPT 0 packets, 0 bytes) pkts bytes target prot opt in out source destination root@ResResovsky:/home/oskar/WWW#
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDIT :
Dobra bo takiej maniany to jeszcze nigdy chyba nie odwaliłem - działą tylko ja głupi zamiast nazwy swojego localhosta wpisywałem słowo "localhost" :D nie mam więcej pytań co do tego :D - działa.
Jednak będę wdzięczny pink jeżeli pomożesz mi dokończyć sprawę z nginx'em.
Ostatnio edytowany przez Reasum (2016-02-16 19:38:42)
przeciez nginx sie instaluje bez problemu problemy zwykle sa z php-fpm
jak dziala .php .html to znaczy ze nginx dziala
Ostatnio edytowany przez pink (2016-02-16 19:47:18)