Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
u nas na wsi - ksiądz zapowiada :D
Bajdełej, czy ktoś przyjmuje stare, zużyte płytki cd/dvd ? :)
JesterRaiin napisał(-a):
Bajdełej, czy ktoś przyjmuje stare, zużyte płytki cd/dvd ? :)
eeech , powiedz że to pirackie kopie i sami Ci zabiorą
-> 997 <-
Nawet w nagrode katering dostaniesz potem ;)
W sobotę czyściłem peceta i potrzebowałem puszkę sprężonego powietrza.
Sprzęt komputerowy i wszelkie akcesoria kupuje od dawna w jednym sklepie który mam nie daleko, "za winklem". Gdy szedłem do sklepu po powietrze zabrałem ze sobą
skaner + zasilacz
drukarkę + zasilacz
2 klawiatury
stary modem aDSL + zasilacz
obudowa pc z napędem dvd i zasilaczem
płytę główna
W sklepie wywołałem lekkie zdziwienie ale gdy powiedziałem ze to szrot do recyklingu (wszystko kiedyś u nich kupione) sprzedawca poszedł na zaplecze po wózek i wszystko ładnie na niego załadował.
Za tydzień (kolejna sobota) mam zanieść im stary monitor crt.
(mogę zanieść nawet dziś ale w sobotę ktoś do nich przyjeżdża i zabiera szrot - wiec "po znajomości" umówiliśmy się na sobotę)
Wiec: ten cały recykling U Mnie Działa :) (w praktyce!)
Ostatnio edytowany przez sidjestgit (2011-05-24 13:36:18)
U mnie złomiarz skupuje sprzęty typu pralka, lodówka, piekarnik. Kuzyn robił porządek w "magazynie" i załadował pralkę do busa i zawiózł na złom dostał jeszcze 80zł. Elektro to u mnie ci co śmieci wożą są na telefon. Dzwonisz i przyjeżdzają jak się trochę nazbiera - wiadomo że po myszkę albo klawiaturę nie pojadą ale jak dorzucisz telewizor albo monitor to na pewno wezmą.
Na pewno mieszkacie w Polsce? W mojej mieścinie nie ma takiego słowa jak recycling...
1. Jak chcesz oddać pralkę do sklepu, to jeszcze karzą ci płacić za fatygę. Dziwią się później ludzie o poranku, że ten telewizor i lodówka jeszcze wieczorem tu (wskazując na miejsce przy kontenerze) nie stały.
2. Jak ktoś wpadnie na pomysł segregacji śmieci, to robi to nie dłużej niż kilka dni. Chcesz wywalić śmieć do kolorowego pojemnika, a tu dziadek z pieskiem podchodzi i krzyczy tak głośno, że mu przy utwieraniu ust prawie zęby wypadają, żeś nie jest z jego osiedla, więc nie możesz wyrzucać nic do JEGO pojemników, za które on płaci, bo wezwie straż miejską... Szkoda, że kolorowe pojemniki są w trzech miejscach w mieście...
3. Jedyny plus to szkoła. Elektrośmieci można znosić na warsztaty, by młodych elektryków i elektroników kształcić.
U mnie gmina realizuje co miesiąc zbiórki w wyznaczonych miejscach, chociaż coś ostatnio dochodzą mnie słuchy, że i śmieciarze bez problemu biorą jak się im wystawi
W jakichś dziwnych rejonach mieszkacie. :D
Jak ja kiedyś wystawiłem na podwórko starą pralkę, to po 7 minutach nie było po niej śladu. a to było zwykłe letnie popołudnie.
Podobnie stało się ze starym monitorem kilka miesięcy temu.
Za to za odebranie starej lodówki sklepy życzą sobie jakieś 50 - 60 zł, mam na myśli większe sieci, właśnie załatwiam nową lodówkę razem z utylizacją starej.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2015-11-28 23:43:03)
Oczywiście, że złomarze szybko rozbiorą wystawiony sprzęt. Jednakże często jest tak, że już pod śmietnikiem zabierają się za wymontowanie najcenniejszych metali pozostawiając resztę porozrzucaną po ulicy. To z pewnością nie jest dobre dla estetyki oraz środowiska. Warto jednak oddawać sprzęt do wyspecjalizowanych firm np. podczas kupna nowej lodówki starą odbiorą za niewielką cenę i mamy pewność, że zostanie ona przetworzona w ekologiczny sposób. Niestety bez świadomości ekologicznej społeczeństwa nasi wnukowie a nawet dzieci mogą mieć o wiele cięższe życie. Pozdrawiam
Podczas kupna nowej lodówki starą sklep odbiera za darmo.
ktoś wie dzie w trójmieście, a konkretnie w Gdyni można oddać sprzęt komputerowy, bo rozumiem ze na śmietnik wywalić raczej słabo, chyba że tu http://sortownia-odpadow.pl
Ostatnio edytowany przez danny (2016-02-17 16:14:08)