Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Na płycie gł. ASUS M5A97 LE R2.0 jest wgrany fabrycznie ASUS UEFI BIOS ver. 2501 x64 04/09/2014, procek to AMD FX 6300, 8 GB RAMu i HDD WDC WD10EZEX-00B 1TB. Instalacja Debiana 8 przeszła bezproblemowo, GRUB zainstalował się w MBR, początkowo był zainstalowany tylko ten Debian. W tym UEFI BIOSie nie ma żadnych oznak aby instalacja korzystała z UEFI. Z ciekawości sprawdziłem jak KNOPPIX 7.4.2 DVD zainstalowany na pendrajwie` poradzi sobie z tym kompem w trybie LiveCD. I tu w UEFI BIOS w Boot Menu zamiast dotychczasowych dwóch opcji rozruchu:
HL-DT-ST DVDRAM
WDC WD10EZEX-00BN5A0
pojawiły się dodatkowe dwie opcje
Generic STORAGE DEVICE
UEFI: Generic STORAGE DEVICE
O ile pierwsza uruchamia KNOPPIXA bezproblemowo (dałem dodatkowo parametry: knoppix lang=pl no3d), to w drugiej opcji pojawia się komunikat z błędem: "The system found unautorized changes on the firmware..."
Z tej pierwszej opcji zainstalowałem KNOPPIXa na HDD obok Debiana na partycji podstawowej reiserfs i utworzeniu swapa też na podstawowej - partycje te utworzone w Knoppixowym GPartedzie
root@debian:~# parted -l /dev/sda Model: ATA WDC WD10EZEX-00B (scsi) Disk /dev/sda: 1000GB Sector size (logical/physical): 512B/4096B Partition Table: msdos Disk Flags: Number Start End Size Type File system Flags 1 1049kB 400GB 400GB primary ext4 boot 2 400GB 715GB 315GB primary ext4 3 715GB 924GB 210GB primary reiserfs 4 924GB 933GB 8598MB primary linux-swap(v1)
Zainstalowany KNOPPIX nic nie zmienił w Boot Menu. Moje pytanie dotyczy komunikatu błędu związanego z podłączonym penem z zainstalowanym na nim KNOPPIXie: czy trzeba dodatkowo wgrywać nowe firmware do tego UEFI BIOS, czy nie należy się tym przejmować.
Nie przejmuj się tym. Jeśli Debian i Knoppix działają bezproblemowo to problemu nie ma.