Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
cześć
Jak połączyc PC z tym modelem bluetooth(firma HAMA) usb-adapter version 4.0+edr usb poprosze o pomoc?
telefon go nie wykrywa wcale...
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-31 19:40:16)
Wpakuj go do portu USB, a potem pokaż:
lsusb hciconfig -a
Jeżeli w wyniku hciconfig nie będzie żadnego urządzenia hci{NUMEREK}, to zrobisz tak:
su {wpisujesz hasło - wchodzisz na roota}
na koncie root:
wyjmujesz bluetooth z portu USB.
Czyścisz bufor dmesg z niepotrzebnych rzeczy.
dmesg -c
jak skończy, podpinasz bluetooth do portu USB.
teraz dajesz:
dmesg >/tmp/bluetooth.txt
Zawartość /tmp/bluetooth.txt wklejasz na forum w znacznikach CODE, jak za długi jest, to tutaj:
http://wklej.dug.net.pl/
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-23 15:56:48)
(te wyniki podam dopiero w środe wieczorem, bo zasialcz padł mi).
Jest jakiś program do bluetooth, bez podawania pinu pod xfce?
Jest jakiś program do bluetooth, bez podawania pinu pod xfce?
Nie ma, do sparowania urządzeń BT PIN jest konieczny.
Do Xfce bierz Bluemana.
PIN nie konieczny dla urządzeń, które mają NFC - jak np. smartfon+sopundbar. Ale komputery takich bajerów nie mają. Bo i po co?
prosze
smerf33@debian:~$ lsusb bash: lsusb: nie znaleziono polecenia smerf33@debian:~$ hciconfig -a hci0: Type: BR/EDR Bus: USB BD Address: 00:1B:DC:06:6B:65 ACL MTU: 310:10 SCO MTU: 64:8 UP RUNNING PSCAN RX bytes:1015 acl:0 sco:0 events:61 errors:0 TX bytes:1601 acl:0 sco:0 commands:61 errors:0 Features: 0xff 0xff 0x8f 0xfe 0xdb 0xff 0x5b 0x87 Packet type: DM1 DM3 DM5 DH1 DH3 DH5 HV1 HV2 HV3 Link policy: RSWITCH HOLD SNIFF PARK Link mode: SLAVE ACCEPT Name: 'debian' Class: 0x000104 Service Classes: Unspecified Device Class: Computer, Desktop workstation HCI Version: 4.0 (0x6) Revision: 0x22bb LMP Version: 4.0 (0x6) Subversion: 0x22bb Manufacturer: Cambridge Silicon Radio (10)
telefon wykrył to: Name: 'debian'
i prosił o potwierdzenie klucza, dać i czy mi coś pobierze za opłatę?
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-24 11:04:09)
bash: lsusb: nie znaleziono polecenia
aptitude install usbutils
BT jest widoczny, trzeba tylko sparować Debiana z telefonem.
Można to zrobić w Bluemanie (trzeba zainstalować, jest w repo),
albo np przy użyciu skrypta simple-agent.
Tu masz opis, jak się w konsoli BT obrabia:
https://dug.net.pl/drukuj/98/bluetooth_bez_gnome_i_kde/
Żadnych opłat nie pobierze, tylko w kompie i w telefonie trzeba ten sam PIN podać (dowolny, i w przypadku fona użyty jednorazowo), żeby się prawidłowo sparowały.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-24 12:35:41)
prosi o jakiś obex ftp nie wiem co to?
obexftp - Narzędzie do przesyłania plików do urządzeń korzystających z protokołu OBEX
To zainstaluj tą paczkę.
Doinstalowałem to i dalej polecenie - ,,przeglądaj,, zablokowane, nie wiem co jest grane?
I to wyskoczyło mi czego brak: http://fotozrzut.pl/zdjecia/4187cd28b5.png ...?
Ostatnio edytowany przez lulek (2016-01-30 20:51:49)
lulek napisał(-a):
Doinstalowałem to i dalej polecenie - ,,przeglądaj,, zablokowane, nie wiem co jest grane?
I to wyskoczyło mi czego brak: http://fotozrzut.pl/zdjecia/4187cd28b5.png ...?
W Caja na Mate mam to samo, poradziłem sobie tak:
#!/bin/bash function mountsmartfon { obexfs -b 08:EE:8B:A0:8C:C6 /media/smartfon } function umountsmartfon { fusermount -u /media/smartfon } grep obexfs /proc/mounts | grep '/media/smartfon'>/dev/null && umountsmartfon || mountsmartfon; exit 0;
Skrypt siedzi w folderze jako np /usr/local/bin/monter, musisz tylko założyć folder
/media/smartfon
i nadać mu uprawnienia 777:
z roota:
$EDITOR /usr/local/bin/monter ### wklejasz zawartość skrypta.### chmod 755 /usr/local/bin/monter
mkdir -p /media/smartfon chmod 777 /media/smartfon
trzeba też zainstalować:
obexfs - mount filesystem of ObexFTP capable devices
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2016-01-30 21:17:13)
To mam zainstalowane: obexfs ...
To gdzieś dać:
Kod: #!/bin/bash function mountsmartfon { obexfs -b 08:EE:8B:A0:8C:C6 /media/smartfon } function umountsmartfon { fusermount -u /media/smartfon } grep obexfs /proc/mounts | grep '/media/smartfon'>/dev/null && umountsmartfon || mountsmartfon; exit 0;
Wyżej napisałem co zrobić, przeczytaj jeszcze raz.
nie mam tego scriptu: Skrypt siedzi w folderze jako np /usr/local/bin/monter, musisz tylko założyć folder ... co robić...?
cześć
skąd mam to wziąść bo nie mam u siebie?
/usr/local/bin/monter
Wybacz ale moja szklana kula ma dzisiaj wolne. Do czego ten skrypt?
Utwórz sobie, zawartość masz wyżej.
poczytaj wyżej skąd to się wzięło:
Skrypt siedzi w folderze jako np /usr/local/bin/monter, musisz tylko założyć folder
Kod:
/media/smartfon
i nadać mu uprawnienia 777:
Strony: 1