Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
czy ktoś zna taki progrm jak MS virtual pc pod linuxa. Nie chodzi o zwykly emulator procesora x86. Potrzebuje raczej czegoś na czym moznaby zainstalować win98.
Spróbuj vmware. Było juz wiele wątków o tym emulatorze pc. Gdybyś miał z nim problem użyj wyszukiwarki na forum.
Jako że zawsze nie jestem na czasie to mam pytanie.
Czy to dziala w ten sposób ze siedze sobie na debianie i z debiana odpalam sobie naprzykład winde szybko ładnie i sprawnie?
Czy też jest to niewygodne?
ja uzywa qemu i działa rewelacyjnie :)
(wersja z unstable bo ta z testinga którego ogólnie uzwam jakos sieć dziwacznie obsługuje...)
ale mam na nim windowsa 98 (trudno, ale kompilator assemblera trzeba było gdzieś obczaić) i ładnie śmiga :)
mankamentem jest to że qemu emuluje jakąś kartę muzyczną (jakiegoś soudblastera cośtam cośtam....) i windowsa 98 nie zmusiłem do grania na tejże karcie :|
ale stawiając jednego popołudnia windowsa 2000 - tal dla zabawy quemu zagrał jak trzeba :)
osobiście mam bardzo dobre wrażenie o tym emulatorze wiec polecam jakby co ;)
Ja używam vmware 5 , na mojej maszynce virtualny xp , działa szybciej niż normalny . Dodam że w xp na vmware mam folder sieciowy share , dzieki któremu wymieniam dane z linem .
vmware tylko na xorg pracuje?
Ma ktos namiar na przyjemny art jak na qemu xp postawić?
Ehh leniwy jestem, wiem :)
Probowalem win98 postawić ale chyba nic z tego bo mam dysk sata i win98 to nie pasuje. Stawiam na probe debiana ojjjjjj jak muli instalacja sakramencko!
Sorówa za 3 posta z rzędu.
Graffi postawilem debiana na qemu lecz sieciowka ktora wykrywa ma jakiś dziny MAC, zmieniam go na poprawny ale dhcp nie chce przydzielic ip.
nie wiem, ja tam na Win98 nie mam problemu
aaa uruchamiałem na nim jakieśgoś live (takiego 200MB) i śmigał
ale ja jakby co to w qemu używam obrazów dysków (plików) nie dawałem mu nigdy dysku takiego rzeyczwistego - nie miałem po prostu partycji wolnej do zabawy ;) (to dodnośnie tego co mówisz o win98 i sata)
Hmmm mi sie winda 98 z plytki na qemu nie chciala zainstalować :/
A moze potrzebuje min 2 partycji :] wirtualnych oczywiscie.
Domyślam sie ze wszystkim to lotto :] ale co do sieci to przy starcie systemu na qemu wywala takie cuś:
warning: could not open /dev/net/tun: no virtual network emulation
czyli nie moze stworzyć wirtualnego interefejsu za pomoca, ktorego bedzie sie komunikowal z normalnym interfejsem utworzonym już na prawowitym debianie, ktory jest zainstalowany normalnie
[...]ale co do sieci to przy starcie systemu na qemu wywala takie cuś:
Kod:
warning: could not open /dev/net/tun: no virtual network emulation
nie pamiętałem jak błąð wyglądal, ale własnie o tym próbowałem wspomnieć, ja mam qemu z unstable i tego błedu juz nie ma, a sytuacja że to tak jest (z tym błędem) to juz sobie jest... jest... i jest....
jakby co to jak z root`a odpalasz jest OK
Powiedz mi jeszcze czy jak win98 instalowales to poprostu instalowales prosto z plytki lub obrazu iso (plik) czy tez musiales sie pobawić z dyskietką startową żeby obalić bootowanie plyty oraz czy musiałeś dzielić ten virtualny dysk na min 2 prtycje (ja dalem 2 podstawowepartycje na fat32) oraz czy musiales ustawiac n apierwszej partycji flage uruchomieniwą? :]
instalowałem z CD
oraz z obrazu ISO
jako tako i tak i tak sie zainstalowało, ale z ISO o wiele szybciej leciało... :)
tam masz tak przykładowo
qemu -boot d -hda dysk_pierwszy -cdrom /dev/hdd
to Ci uruchomi ten wirtualny komp z CD w pomocy qemu czytamy
-boot [a|c|d] boot on floppy (a), hard disk (c) or CD-ROM (d)
no wiec spoko, uruchamiasz z czego chcesz, co do flagi uruchomienionej na partycji... to nie pamiętam :(
ale jak się dysk (jak akurat miałem dysk jako obraz w pliku) to go chyba nawet przez fdisk`a pod dosem dzieliłem i formatowałem jak nrmalnie dysk :)
"flage uruchomieniową" też chyba ustawiałem - ale kiedy to było... :|
wazne ze uruchamaisz z czego chcesz (do tego masz opcje dla -boot )
Dziex za informacje:)
Instalator sie mi juz odpalił ale co sie pluje ze nie moze zapicac plikow na dysku rozruchowym. Jakos to moze okiełznma :]
Dzieki:)